Ранкове засідання 30 листопада
Вірогідне існування антиукраїнського плану — таке припущення-засторогу зробив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час розгляду парламентом питання про запобігання антиконституційним діянням та сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету та територіальній цілісності України. За його словами, системи державного управління немає, право не працює, ми стоїмо на порозі масштабної системної кризи. Тому принципової оцінки заслуговують сепаратистські прояви у Харківській, Донецькій, Луганській областях, порушення закону і в західних регіонах. Зокрема Мін’юсту час задіяти правові механізми до партій, що переступають закон, час сказати своє слово Міністерству закордонних справ та іншим виконавчим органам. Глава парламенту звернув увагу на відсутність заяв з боку країн-гарантів нашої незалежності, які вони давали під час позбавлення України ядерної зброї. У доповіді були наведені конкретні норми законодавства і конкретні терміни ув’язнення, які можуть бути застосовані до порушників територіальної цілісності української держави. Має бути святе і недоторканне, через що не можна переступати за будь-яких обставин, нагадав колегам керівник парламенту і наголосив, що часу на безплідні заклики до діалогу вже немає. Запропонований з цього приводу проект постанови ВР — чіткий доказ сказаного.
Що думає з цього приводу керівник уряду — дізнатися не вдалося, адже Віктор Янукович на засідання не з’явився. Виступати довелося Першому віце-прем’єр-міністру, Міністру фінансів Миколі Азарову. Він нагадав про 13-відсоткове зростання ВВП, про високі кредитні рейтинги України й інші досягнення уряду, про які останнім часом доводилося чути неодноразово. Однак, за словами М. Азарова, все це обвалилося за останній нестабільний тиждень. Доповідач нарікав на недоотримання бюджетних надходжень, називаючи конкретні області та цифри, і змалював досить похмурі перспективи: невиплату зарплат, проблеми з електропостачанням, інші відомі катаклізми. З іншого боку, подякувавши за розблокування урядового приміщення, просив дати можливість уряду і надалі працювати, у тому числі і з опозицією, і запевняв, що протягом двох тижнів можлива стабілізація ситуації.
Ставлення до всього цього парламентарії висловили вже у запитаннях представнику уряду. Вони вимагали відповіді, чи міг Прем’єр, глави окремих областей і адміністрацій без благословіння згори, тобто Президента, піти на антиконституційні сепаратистські кроки, чи правда, що уряд зібрав з підприємців податки аж до березня включно, і ці кошти пішли на вибори, вимагали від урядовця оцінки подій у східній частині України. Микола Азаров відмовився висловити позицію уряду з приводу сепаратистських проявів, хоча сам особисто ці прояви засудив.
Ще кардинальніші оцінки ситуації у державі і ролі у ній виконавчої влади пролунали з уст більшості тих, хто взяв участь в обговоренні. Олександр Мороз, вдавшись до медичних термінів, називав владу хворою на гангрену, і нагадав, що хвору частину (маючи на увазі уряд) слід ампутувати. А лідер «Нашої України» Віктор Ющенко звинуватив президентсько-урядову владу у шахрайстві, у тому, що вона силою хотіла здійснити в державі антиконституційний переворот через фальсифікацію результатів виборів. На його думку, уряд повинен негайно подати у відставку і не закривати, як він сказав, народу сонця.
Лідер фракції НДП Валерій Пустовойтенко у виступі на засіданні Верховної Ради заявив, Що Україна стоїть на межі розколу державності, втрати суверенітету. Він вважає, що сепаратизм на Захід і на Сході України є прямим наслідком протистояння штабів кандидатів у Президенти. «Ще ніколи президентське крісло не набувало такої ціни», — сказав він. В. Пустовойтенко звернувся до Віктора Януковича і Віктора Ющенка із закликом розпочати діалог для пошуку компромісу. Член фракції СДПУ(o) Нестор Шуфрич запросив усі політичні сили об’єднатися заради цілісності нашої держави.
Жоден виборець східної і південної частини України не закликає до сепаратизму, вони хочуть «посадити нас з вами за стіл переговорів». Про це заявила у своєму виступі лідер фракції «Регіони України» Раїса Богатирьова. Вона закликала народних депутатів вивчити рішення, прийняті на з’їзді у Сіверськодонецьку, наголосивши, що тоді вони побачать, «що ваше емоційне сприйняття не може бути таким, щоб далі продовжувати педалювати тему сепаратизму». Р. Богатирьова заявила про недоцільність відправлення уряду у відставку.
Загальна позиція Верховної Ради стосовно останніх подій у державі і, зокрема, діяльності уряду, висловлена у проекті постанови про запобігання антиконституційним діянням та сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності України. Четвертий пункт цього документа передбачає скасування рішення парламенту від 16 березня цього року про схвалення програми діяльності Кабінету Міністрів і пропонує два варіанти — або самому прем’єру подати главі держави заяву про свою відставку, або Президенту відправити Віктора Януковича у відставку відповідно до пункту 9 статті 106 Конституції України. Наступний пункт передбачає пропозицію Президенту України призначити на період до вступу на пост нового глави держави виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра та сформувати уряд народної довіри.
Ще кардинальнішу пропозицію висловив лідер комуністів Петро Симоненко — позбавити Леоніда Кучму президентських повноважень і всю повноту влади в державі передати Верховній Раді.
Незважаючи на кардинальний характер запропонованих до постанови пунктів, окремі народні депутати, зокрема, з опозиції і не опозиції зауважили, що, коли Верховна Рада хоче взяти на себе відповідальність за ситуацію в державі, то рекомендаційними пунктами не обійтися. І лише в такому разі у найвищого законодавчого органу буде шанс вплинути на ситуацію і вивести державу з нинішньої кризи.
На ранковому засіданні головуючий оголосив про перехід Петра Писарчука з фракції об’єднаних соціал-демократів до «Регіонів України».
Перед традиційною денною півгодинною перервою було оголошено про існування двох проектів постанови Верховної Ради з приводу антиконституційних та сепаратистських проявів. За розроблений народними депутатами—членами робочої групи проект, який передбачає відставку уряду, керівників низки областей, а також проведення повторного голосування з виборів Президента у першій половині грудня проголосувало лише 196 депутатів (не підтримали провладно-урядові фракції, а також фракція комуністів). За основу було взято проект депутатів з колишньої парламентсько-урядової коаліції. Як зауважив Голова ВР Володимир Литвин, більшість пішла шляхом найменшого опору, внаслідок чого завтра, можливо, доведеться приймати більш радикальний документ.
Звертаючи увагу колег на протестні акції по всій Україні, на настрої громадян України, опозиційні фракції закликали не доводити ситуацію до вибухонебезпечної і домоглися перерви в засіданні до 15 години, щоб керівники депутатських груп і фракцій могли узгодити позиції на погоджувальній раді.