До Верховної Ради надійшов законопроект, яким пропонується зняти ввізне мито на деяку закордонну сільськогосподарську техніку. 
Серед його ініціаторів — почесний президент НАК «Украгролізинг» (компанія на умовах фінансового лізингу надає агровиробникам сільгосптехніку вітчизняного виробництва) народний депутат Василь Шпак. Творці законодавчої ініціативи аргументують такий крок необхідністю рятувати сільгоспвиробництво від технічного дефіциту. У пояснювальній до документа записці значиться, що для ефективного господарювання її потрібно приблизно вдвічі більше, ніж є насправді. До того ж понад 90 відсотків відпрацювало свій амортизаційний термін, що помітно збільшує витрати на її ремонт і технічне обслуговування. Щорічне зношення основних технічних засобів майже в 10 разів перевищує їх оновлення, а вітчизняна промисловість не в змозі ще забезпечити випуск багатьох сільськогосподарських машин в необхідній кількості.
Коли знайомишся зі списком, вражає, скільки всього вкрай потрібного для села не вистачає. Особливо, вважають законотворці, бракує зернозбиральних комбайнів, тракторів потужністю більш як 200 кінських сил, окремих видів грунтообробної техніки, а також техніки для збирання кормових культур і машин для очищення, сортування зерна, плугів, зокрема відвальних, борін, розпушувачів, культиваторів, обладнання для корчування та прополювання, борін дискових, картоплекопачів, гичкорізів та бурякозбиральних машин, доїльних агрегатів. Зелене світло мають намір увімкнути іноземній техніці для збирання льону, картоплі, овочів, хмелю, рису, бавовни, яка практично не виробляється на підприємствах України, а та, що залишилася — зношена.