У неділю Комітет національного порятунку (КНП) висунув ультиматум Леоніду Кучмі та дав на його виконання 24 години — до понеділкового вечора. Він містить чотири вимоги. 

По-перше, КНП вимагає звільнення Віктора Януковича з посади Прем’єр-міністра за сприяння фальсифікації виборів та за участь у сепаратистських акціях; по-друге, на виконання постанови Верховної Ради України від 27 листопада негайно внести на розгляд парламенту кандидатури нового складу Центрвиборчкому; по-третє, звільнити з посад керівників Донецької, Луганської та Харківської обласних адміністрацій — ініціаторів розколу України; по-четверте, дати термінове доручення Генпрокуратурі і СБУ про відкриття кримінальної справи стосовно сепаратистів—розкольників України. В ультиматумі зазначається, що бездіяльність Леоніда Кучми буде розцінюватися як злочин проти народу із наслідками, які передбачені Кримінальним кодексом України. Юлія Тимошенко, котра виголосила цей ультиматум на майдані Незалежності, заявила, що коли Л. Кучма не виконає вимог народу, буде заблоковано його особисте пересування по Україні, бо «не правда, що він осторонь від процесів, — він тримає ці процеси в руках».
Загалом ніч з неділі на понеділок була тривожною — мешканці наметового містечка та пікетувальники державних установ були готові до силових дій влади, бо Віктор Ющенко повідомив, що влада розглядає можливість запровадження надзвичайного стану і розгону мітингу у Києві.
«Українська нація переживає великий іспит, час від часу виникає ідея силового варіанта, тому звертаюся до вас, пане Президенте, — не дай Боже влада вдасться до сили, кількість людей, які стоять на майдані, удесятериться», — заявив він. Крім того, В. Ющенко сказав, що як тільки «стане відомо про підготовку будь-якого силового рішення, ми в ту ж секунду виходимо з переговорів».
Утім, перше засідання переговорної робочої групи було безрезультатне. Як зазначив Олександр Мороз, «замість цього Янукович спільно з мером Москви бере участь у заходах, спрямованих на порушення територіальної цілісності України». Тому всю відповідальність за можливий зрив переговорів КНП покладає на Кучму та Януковича, котрі, «імітуючи переговорний процес, затягують час та ігнорують справедливі вимоги народу».
У зв’язку з цим близько опівночі було оголошено загальну мобілізацію учасників руху спротиву, котрі двома колонами вирушили до адміністрації Президента та Кабінету Міністрів. Протягом ночі залишалися заблокованими всі під’їзди до адміністрації Президента з боку вулиць Шовковичної, Інститутської та Лютеранської, Франка, Кабінет Міністрів заблоковано з боку вулиць Грушевського та Садової, триває блокування приміщення «тіньового штабу» на Музейному провулку.
Минулої п’ятниці на привокзальній площі столиці відбувся і мітинг прихильників Віктора Януковича. За різними даними, «донецьких», як їх охрестили в народі, зібралося від десяти до п’ятнадцяти тисяч.
Прем’єр-міністр подякував «відрядженим» до Києва посланцям Сходу України за підтримку «в нелегкій боротьбі» і звинуватив своїх опонентів у підступності: «Я прийшов, щоб сказати правду, що сьогодні на Україні повільно відбувається конституційний переворот (мовою оригіналу це трактувалося саме так — без додатка «анти», що, погодьтеся, має дещо двозначний «присмак». — Авт.), який організовує «Наша Україна» на чолі з паном Ющенком... Усі дії, які сьогодні відбуваються протизаконно, тут, у Центрі України й на Заході України — вони протизаконні...»
Натовп схвально замахав синьо-білими прапорами і вже зовсім бурхливими оплесками зустрів наступну тираду лідера: «Також з цієї сцени, як і на дебатах, я закликаю цього шкодливого кота Леопольда пана Ющенка зустрітися зі мною, після цієї зустрічі я закликаю вас дочекатися мене, я буду знову з вами».
Той, у кого було важке дитинство, можливо, не знає особливостей колись популярного мультика про кота Леопольда — мудрого, сильного й великодушного, який прощав підступи двох не обтяжених розумом мишей і закликав їх «жити дружно». Автора цього «афоризму» з огляду на його біографію, любовно виписану письменником Валентином Чемерисом (цю книжку урочисто презентували під час недавніх виборчих перегонів у штабі Віктора Федоровича), зрозуміти можна. Але невже зібрані під вокзалом люди також пройшли через несправедливе засудження, якщо не знають «приколу» мультфільму?
Утім, очевидно, «шкодливий Леопольд» не відповів на заклик: прихильники так і не дочекалися обіцяної повторної зустрічі з лідером. А оскільки пан Янукович сам визнав, що знає, в яких «нелюдських умовах» земляки перебувають у Києві, велика частина посланців гірничого краю розбрелася в пошуках «кращої долі» у столиці.
Одні вдарилися у дискусії з «помаранчевими» просто на вокзальній площі, інші відгукнулися на заклик киян поїсти чогось теплого та одягнутися і помандрували у «стан ворога». Тобто спрацювала схема Юлії Тимошенко: обігріти, нагодувати, переагітувати.
Якщо вони не стали цими днями прихильниками Віктора Ющенка, то, принаймні, позбулися запрограмованої агресивності. З великим здивуванням для себе вони дізналися, що на помаранчевих пов’язках не викарбувано свастики, що в Києві православні храми не передано уніатам, що «окупаційні американські війська» не грюкають кованим чоботом по столичній бруківці. Люди, особливо мобілізовані (як самі вони зізнавалися), шахтарі міняються на очах.
... Увечері ми разом грілися біля вогнища і «облаштовували» Україну: щоб була вона справедливою і багатою. А за сотні кілометрів від Києва — на Сході, у Сєверодонецьку — їхній лідер разом з великим «другом» українського народу Юрієм Лужковим «законно» й «конституційно» планували відкраяти від держави шмат території. Це ми з шахтарями хочемо жити дружно. Миші, як відомо з мультфільму, дуже довго шкодили котові Леопольду.
Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.