Після позачергового засідання Верховної Ради України народні депутати бурхливо коментували рішення парламенту
Богдан ГУБСЬКИЙ, фракція «Єдина Україна»:
— Україна постала перед реальною загрозою її державному суверенітету та територіальній цілісності. І мусимо не дати використати результати виборів для розшматування країни. Сподіваюся: прийняте парламентом рішення дасть можливість знизити напруження і розглянути зміни до Конституції, які змінять систему влади в нашій державі. Ми повинні в ім’я соборності країни об’єднатися навколо Конституції України.
Петро ПОРОШЕНКО, фракція «Наша Україна»:
— Бачимо перші ознаки формування нової більшості в парламенті. І цей факт свідчить: стабільність влади після президентських виборів буде забезпечено достатньо швидко. Сьогодні парламентарії вперше за останні два роки продемонстрували, що вони нарешті відійшли від диктату президентської адміністрації, уряду і зайняли принципову позицію.
Микола ОНІЩУК, фракція НДП і ПППУ:
— Парламент зробив усе можливе, щоб забезпечити гарантії конституційних прав громадян. Рішення парламенту має позитивно вплинути на учасників переговорного процесу. Адже вони повинні врахувати і позицію вищого законодавчого органу держави. Це рішення матиме великий суспільно-політичний резонанс і, сподіваюся, слугуватиме забезпеченню стабільності й миру.
Борис АНДРЕСЮК, фракція СДПУ(о):
— Політичне рішення парламенту прямих наслідків не має. Але з огляду на ситуацію, яка склалася в державі, парламент закономірно не мав права стояти осторонь. Прийнявши відповідну постанову, Верховна Рада висловила своє вагоме слово і політичну позицію. У цьому я цілком підтримую позицію Голови Верховної Ради, яка є консолідуючою і у парламенті, і у суспільстві загалом.
Віктор КИРИЛЛОВ, група «Союз»:
— У постанові ВР є одна недоробка — відсутність дати повторного голосування. Але у ній досить чітко прописано, за яких умов буде визначено дату виборів. Тобто спочатку треба внести зміни до закону про вибори Президента, переформувати виборчі комісії — від Центральної до територіальних та дільничних — і після цього призначати дату нових виборів. Це абсолютно законний і розумний крок.
Катерина ВАЩУК, фракція НАПУ:
— Сподіваюся, що рішення парламенту допоможе вийти з кризи, в якій опинилася наша держава. Хоча воно політичне, але відображає сьогоднішній настрій і волю найвищого законодавчого органу держави, а отож і народу. Адже деякі пункти постанови набирали майже максимальну кількість голосів депутатів. Переконана: все може бути здійснено за законом і Конституцією, тобто чесно і справедливо.
Андрій ШКІЛЬ, фракція БЮТ:
— Ця постанова жодним чином не врегульовує кризу і не є перемогою. Це лише мікрокрок у великій боротьбі. Щось констатувати після того, як 99 відсотків країн світу визнали президентські вибори в Україні нелегітимними, вже марно. Тому я не голосував за цю постанову.
Борис ОЛІЙНИК, фракція КПУ:
— Це добре, що Верховна Рада зібралася і прийняла постанову. Не можна сидіти склавши руки, бо з народом не жартують. І не можна плювати народові в душу, бо це може погано закінчитися. Втішно, що вже є якийсь рух назустріч людям, які стоять мужньо і дисципліновано. Це є показником, індексом солідності народу. Сьогодні це вже не натовп, а народ.

Записала Юліана ШЕВЧУК.