В Україні буде створено інститут незалежного омбудсмена для бізнесу. Це передбачено Меморандумом про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи, який учора в Києві підписали Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Президент ЄБРР Сума Чакрабарті (на знімку), представники об’єднань ділових кіл та міжнародних фінансових інституцій.
«Для підприємців, бізнесу та інвесторів це означає, що у них є незалежна людина, яка має право публічно звернутися до уряду, якщо будуть встановлені факти корупції на митниці, в податковій, в органах державної влади, в державних регуляторах, де будуть утискатися права підприємців», —зазначив А. Яценюк та назвав створення такого інституту дуже важливим кроком вперед. Таким чином, за його словами, «в уряду з’явиться публічний і критик, і помічник, який порушить факти корупції і чітко скаже, де вона знаходиться і як її подолати, які закони та нормативно-правові акти треба ухвалити для розвитку бізнесу».
Кандидатура омбудсмена відповідно до положень меморандуму має бути узгоджена консенсусом між представниками уряду, ділових кіл та міжнародних фінансових інституцій, що забезпечить його незалежність та неупередженість. «Це вперше, коли міжнародні фінансові інституції, уряд і бізнес консенсусним рішенням призначать людину, яка буде представляти інтереси бізнесу і боротися з корупцією», — зазначив прем’єр.
Фото з сайту www.kmu.gov.ua