Всеукраїнський з’їзд депутатів усіх рівнів, що відбувся в Сєверодонецьку Луганської області, зібрав більш як 3,5 тисячі представників з 14 областей України, Криму і Севастополя. Участь у форумі взяли також Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, 30 народних депутатів. До Сєверодонецька прибув і мер Москви Юрій Лужков. Головний настрій тих, що зібралися: батьківщина в небезпеці і її треба рятувати.

Голова Луганської облради Віктор Тихонов і керівники регіонів України запевнили, що всі, хто зібрався, не хочуть порушити цілісність своєї держави і не прагнуть адміністративно-територіального розподілу. Але оскільки влада в країні сьогодні фактично втрачена, а делегати з’їзду представляють інтереси громад, вони вважають за необхідне створити міжрегіональний союз органів місцевого самоврядування України, який має об’єднати і спрямувати зусилля на створення стабільності у країні. Прихильники Віктора Януковича заявляли, що в їхніх силах зробити все можливе, щоб Україна була цілісною державою. Водночас народний депутат Раїса Богатирьова закликала не йти на повторні вибори Президента країни, а провести народний референдум з утворення Південно-Східної республіки, до якої ввійдуть регіони, що проголосували за Віктора Януковича. За визнанням народного депутата Юлія Іоффе, «ми не були готові до боротьби», у той час, як прихильники Віктора Ющенко до таких подій готувалися давно. Своє бачення дії влади в ситуації, що склалася, озвучив голова Луганської облдержадміністрації Олександр Єфремов: на місцях створювати комітети із захисту Конституції і робітничі дружини зі збереження порядку в країні. Єфремов звернувся до Леоніда Кучми, заявивши, що вся відповідальність може лягти на нього, якщо він не вдасться до екстрених заходів. Делегати не приховували своїх симпатій до Росії, а голова Харківської держадміністрації Євген Кушнарьов однією фразою окреслив можливі перспективи: «Від Харкова до Києва — 480 км, а до Москви — лише 400».

У своєму виступі Віктор Янукович змушений був визнати, що не може гарантувати, що уряд утримає рівень економіки, що його досягнуто за два роки. За його словами, усі перебувають на межі катастрофи: західні регіони не ведуть розрахунки за отриману електроенергію, практично зупинено платежі в державний бюджет. Робота уряду паралізована. Якщо чинний Президент не розблокує ситуацію, можна чекати найгіршого. Водночас Віктор Янукович закликав присутніх не приймати радикальних рішень, щоб не пролилася людська кров.

У резолюції з’їзду делегати затвердили своє рішення про створення міжрегіонального союзу органів місцевого самоврядування і регіональної влади з центром його дислокації в Харкові і залишили за собою право провести 12 грудня 2004 року референдум, на якому розглянути питання статусу територій.

Луганськ.