Центрвиборчком — не «підпільний обком». Діє...
На чергове засідання Центрвиборчком зібрався в екстремальній ситуації. Нищівні оцінки діяльності ЦВК і деяких виборчих комісій на місцях учасниками акцій протесту на майдані Незалежності, заява з парламентської трибуни глави парламенту В. Литвина про те, що ЦВК дискредитувала себе і підірвала довіру уже під час підрахунку голосів після першого туру виборів. Заяви про розходження оприлюднених ЦВК результатів виборів Президента держави з уточненими результатами Національного екзит-полу на 3,5 млн. голосів на користь Януковича. Визнання допущених ЦВК помилок самими членами цього найвищого виборчого органу, зокрема Андрієм Магерою, який сказав, що, «на жаль, наша діяльність у цьому складі ЦВК не вдалася». І нарешті — однозначне рішення Верховної Ради про недовіру нинішньому складу ЦВК та «ротацію» її нинішнього складу.
Тому «зробити вигляд, що нічого особливого не сталося» не виходило. З семи запланованих питань розглянути у суботу вдалося лише одне — про представництво членів комісії на засіданні Верховного Суду 29 листопада, де, як відомо, вирішуватиметься доля не лише скарги команди Віктора Ющенка на рішення ЦВК про підсумки другого туру голосування, а й президентських виборів загалом. Довірені особи Віктора Ющенка депутати Петро Порошенко і Юрій Ключковський заявили, що ЦВК не має морального права продовжувати роботу після такого рішення парламенту. Після того, як глава ЦВК відмовився надати слово Петру Порошенку і вимкнув мікрофон, засідання перервали. Спроби обурених депутатів потрапити до кабінету Ківалова для з’ясування стосунків завершилися нічим. Сам C. Ківалов згодом з’явився перед групою журналістів.
Перерване засідання поновили з півгодинним запізненням у неділю. За напівпорожньої зали, відсутності кількох членів ЦВК, і... заповненої площі перед приміщенням Центрвиборчкому. (Спочатку там появилося кілька сотень прихильників Віктора Януковича, згодом стільки само прихильників Ющенка. Як зауважили спостерігачі, натовп швидше «доходив консенсусу» між собою, аніж державні мужі в самому приміщенні...).
Центрвиборчкому вдалося розглянути скаргу довіреної особи кандидата в Президенти прем’єра В. Януковича і кілька скарг довіреної особи кандидата В. Ющенка. Одначе присутній на засіданні представник В. Ющенка Петро Порошенко, знову нагадавши про нелегітимність нинішнього складу комісії, зауважував, що немає логіки розглядати скарги учасників виборчого процесу після оголошення остаточних результатів виборів.
Однак висловлена парламентом недовіра нинішньому складу центрального виборчого органу держави, як нагадують правники, ще має бути реалізована через відповідне представлення глави держави. За Леонідом Кучмою останнє і вирішальне слово. Поки що питання персоналій нового складу ЦВК — за сімома замками на Банковій.
Багато що залежить і від адекватності оцінки ситуації самими членами ЦВК. Один з них — Руслан Князевич — нагадує, що члени Центрвиборчкому можуть ініціювати виконання рішення ВР — подати Л. Кучмі персональні заяви про відставку за власним бажанням. Поки що таких заяв немає. Голова Центрвиборчкому С. Ківалов заявив журналістам (а не Президенту) про свою готовність «піднятися і піти» в разі доведення його вини у кризовій ситуації.
Окрім кількох сот прихильників В. Януковича перед ЦВК, підтримку цьому органу висловили й учасники так званого Всеукраїнського з’їзду народних депутатів і депутатів різних рівнів у Сєверодонецьку. Протилежної думки учасники масової акції протесту у Києві та в більшості великих населених пунктів України. Окрім загальних оцінок, взялися і до персоналій —кількатисячний мітинг в Одесі ухвалив рішення вимагати скасувати рішення про визнання Ківалова почесним громадянином цього міста.