Інтерв’ю «Голосові України» Генерального секретаря Ради Європи Террі Девіса
РЕД.: Що ви можете сказати про ситуацію в Україні? Що ви про неї знаєте?
ДЕВІС. Кожний у Європі спостерігає за ситуацією в Україні. Вона викликає великий інтерес, а також стурбованість. Ситуація в Україні посідає важливе місце на телебаченні, радіо, дуже широко висвітлюється в газетах Європи. Що стосується стурбованості, то всі в Європі, особливо Рада Європи, хотіли б бачити вирішення проблеми без насильства, тобто мирним шляхом. Це було б найкращим виходом із складної ситуації в Україні.
РЕД.: На жаль, в Україні з’явилися тенденції до сепаратизму, федералізації. Це дуже небезпечно для нас і, ймовірно, для сусідніх країн. Що ви думаєте з цього приводу?
ДЕВІС. Справді, це дуже небезпечна ситуація. Зрозуміло, що люди в Україні розділені. Звичайно, ми не може бути впевнені в точних цифрах виборів. Ми це знаємо, тому що Рада Європи направила кілька чоловік спостерігати за виборами. І вони доповідали нам, що було багато порушень в організації виборів. Тому ми всі тут чекаємо підбиття підсумків виборів, напружено ждемо рішення Верховного Суду України.
РЕД.: Ви знаєте, що Верховний Суд України не має прав для вирішення цієї проблеми. Нам треба внести зміни в багато законів. Але деякі люди хотіли б розв’язати ситуацію просто зараз. Без Верховного Суду, без парламенту, на вулиці. Що ви думаєте про це?
ДЕВІС. Позитивне рішення може бути прийняте в результаті дискусії між Ющенком, Януковичем і Кучмою. Це було б дуже хорошим вирішенням проблеми. Але з новин, що ми одержуємо тут, у Франції, можна зробити висновок, що ці переговори проходять не дуже добре. Пан Ющенко звернувся до Верховного Суду — зрозуміло, це правильно, в цьому нема нічого незвичайного. Суди часто сприяють досягненню згоди з виборів у багатьох країнах Європи і в Америці. Тому це непоганий шлях, якщо переговори між двома сторонами не приведуть до досягнення домовленостей.
РЕД.: Деякі країни поспішили привітати Януковича з обранням Президентом, інші ж говорять про фальсифікацію і невизнання результатів виборів. Чому ці країни займають таку позицію, адже вони повинні розуміти, що тільки ми, українці, маємо право вирішувати це наше завдання?
ДЕВІС. Я згоден із вашими словами. Інші країни не повинні вирішувати, хто стане президентом України. Це рішення має прийняти народ України. Це не є справою інших країн та урядів. І Рада Європи не віддавала переваги жодному з кандидатів. Ми хотіли бачити кандидата, обраного більшістю людей в Україні. Звісно, досить звичайна справа для спостерігачів з інших країн критикувати хід виборів. Рада Європи це також повинна захищати. Але Рада Європи не підтримувала того чи того кандидата. Це треба підкреслити. Я не впевнений, що переговори будуть позитивні або ж проблему розв’яже суд. Ми в Раді Європи віримо, що демократія — це дотримання закону. Це має застосовуватись в Україні, як і в будь-якім іншім місці. Інші країни не повинні втручатися.
РЕД.: Що ви можете сказати про позицію Євросоюзу? Якщо Янукович стане президентом або Ющенко, зміните ви свою позицію стосовно України чи ні?
ДЕВІС. Ні, ніскільки. Є різниця між Радою Європи та Європейським союзом. Я не можу коментувати те, що ЄС сказав у Базелі. Але Рада Європи в Страсбурзі не висловлювала свою думку, і не висловлюватиме, про те, який кандидат має стати Президентом України. Однак ми хотіли б бачити, що ситуація вирішена мирними шляхами, без насильства і на користь народу України. Що рішення прийняте в результаті переговорів або ж це буде рішення провести нові вибори. Якщо буде вирішено провести нові вибори, то Рада Європи готова допомогти українській владі в підготовці до них. У нас є великий досвід демократії і способів проведення виборів. Але я підкреслюю ще і ще раз: хоч би яке рішення прийняли в Україні, ми в Раді Європи залишаємося друзями України. І наша робота — допомогти владі й народові України всіма можливими для нас способами, і ми готові це зробити. Наша справа — підтримати народ України у вирішенні його проблем мирними способами. Ми постараємося зробити все можливе, тому що Україна є членом Ради Європи. Як ви знаєте, Україна не є членом Євросоюзу. І, звичайно, ми завжди готові допомогти будь-якій країні—членові Ради Європи.
РЕД.: Велике спасибі.
ДЕВІС. Спасибі.