Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України О. Турчинов у програмі «Шустер lіve» привітав ветеранів Другої світової війни з Днем Перемоги та підкреслив, що Україна зробила дуже багато для перемоги в цій війні. «Без наших українських героїв перемоги не було б, — заявив він. — Ми у великому боргу перед нашими людьми».

Олександр Турчинов повідомив, що ветерани під час покладання квітів до Меморіалу Слави наголошували, що мріють про мир і спокій сьогодні, як і під час війни.

Керівник парламенту зазначив, що свято Перемоги пройшло гідно в Україні: у Харкові, Києві, Одесі, інших містах, за виключенням східної частини країни, зокрема міста Маріуполь. «Під час святкування Дня Перемоги в Маріуполі терористи атакували управління МВС, була запекла бійка, загинули люди, — сказав він, наголошуючи, що за цим стоїть керівництво Російської Федерації. «Мета, яку ставить керівництво Російської Федерації, — це дестабілізувати ситуацію в Україні», — підкреслив Олександр Турчинов і нагадав, що внаслідок таких дій загинули цивільні люди.

Також, за словами керівника парламенту, ці «небезпечні злочинні дії руйнують економіку Донбасу — люди залишаються без зарплати, зупиняються виробництва». На превеликий жаль, зазначив він, «вакханалія, страшний терор відбуваються за підтримки великої кількості місцевого населення». «Це найскладніша проблема, коли населення, обдурене пропагандою РФ, підтримує терористів», — сказав він і додав, що «все одно треба залишатися людьми, зберігати людське ставлення до того, що навколо тебе». Водночас, за його словами, на Сході дуже багато людей є патріотами України.

Повільне просування Антитерористичної операції, зазначив О. Турчинов передусім пов’язане саме із небажанням завдати шкоду мирному населенню. За його словами, можна було б легко знищити терористів, якби не було тих людей, які, обдурені пропагандою, прикривають собою злочинців. «Це все сильно ускладнює досягнення мети Антитерористичної операції, — сказав він. — Завдання Антитерористичної операції — це насамперед захистити людей від цього свавілля, від цього жаху, вбивств».

Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України О. Турчинов у програмі «Шустер lіve», окреслюючи ситуацію, що склалася на Донбасі, зазначив, що федералізація для східних регіонів України — «це самознищення». «Це крок у безодню для цих регіонів. Це ейфорія, яка може призвести до дуже складних наслідків, і дуже багато людей ці наслідки вже відчувають, — сказав він. — Ті, хто виступає за самостійність, не розуміють, що це повна руйнація економіки, соціальних програм, взагалі життя для більшості населення цих регіонів».

Олександр Турчинов повідомив, що у Слов’янську, Краматорську не працює жодне підприємство. Він висловив занепокоєння намаганнями деяких сепаратистів перетворити Донецьк і Луганськ «у зону постійних бойових дій, у зону, яка не має жодної перспективи, яка перетворилася на економічну руїну».

Керівник парламенту підкреслив, що влада готова сідати за стіл переговорів із представниками регіонів, зокрема Донбасу.

«Ми чуємо Донбас, і нині готові сідати за стіл переговорів», — сказав він і додав, що разом із Прем’єр-міністром України було оголошено про проведення круглих столів по всій країні, зокрема, найближчим часом у Києві.

Олександр Турчинов запросив до участі у круглих столах представників органів місцевого самоврядування, вчених Донбасу, представників культури, тих, хто репрезентує політичні рухи і громадські організації.

За словами Голови Верховної Ради, Україна, незалежно від усього, йде шляхом децентралізації. «Ми йдемо шляхом реального посилення місцевого самоврядування, реального посилення регіонів, фінансового і політичного, — сказав він. — Не може бути сильної України зі слабкими регіонами. Ми зацікавлені у сильних регіонах, у регіонах, які можуть формувати свої виконкоми, які приймають відповідальні рішення і відповідають за ці рішення. І таким шляхом ми йдемо, готуючи зміни до Конституції».

На його думку, те, що нині відбувається на Донбасі, пояснити просто бажанням федералізації не можна. «Не можна вирішувати будь-які подібні питання зі зброєю в руках», — підкреслив він. — Це неможливо, неприпустимо». Водночас Олександр Турчинов висловив готовність до відвертої розмови з тими, хто хоче шукати вихід із кризи, але не з тими, хто вбиває, хто катує, хто ґвалтує. У цьому контексті він звернувся до тих людей, хто не брав участі у злочинах, із закликом здати зброю, заявивши, що влада готова піти на амністію до них.

«Ті ж, хто вбивав і катував, будуть покарані, — зазначив керівник парламенту. — Терористи будуть покарані і нестимуть відповідальність перед судом міжнародним і судом Божим».

Олександр Турчинов висловив переконання, що Україна може бути потужною, сильною європейською країною. «Ми самі можемо облаштувати наш спільний дім», — наголосив він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Пряма мова

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

«Ми запрошуємо за круглий стіл, але не терористів, завданням яких є знищення країни, завданням, яке поставили перед ними їхні господарі. Ми готові сідати і говорити, незалежно від того, що відбувається і які гасла проголошуються».