Учора Верховний Суд України розпочав розгляд скарги Миколи Катеринчука (довіреної особи кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка) на бездіяльність Центральної виборчої комісії, дії з встановлення результатів повторного голосування з виборів Президента України 24 листопада 2004 року та на рішення про оголошення Президентом України Віктора Януковича.

Сподівання і «помаранчевих» — прихильників Віктора Ющенка, і «біло-голубих» — прихильників Віктора Януковича на рішення суду дуже великі. Адже це рішення має правовим шляхом врегулювати політичну кризу і фактично юридично підтвердити результати виборів або визнати, що вибори було проведено зі значними порушеннями законодавства і жоден з кандидатів не має права зайняти крісло Президента України.

Верховний Суд учора так і не постановив свого рішення. І, найімовірніше, найближчим часом не ухвалить свого вердикту в цій справі. Допоки проблему невирішать  відповідно до постанови Верховної Ради, яку було прийнято минулої суботи і яка  визначила шляхи виходу з політичної кризи.

Фахівці розуміють, що правового виходу з політичної кризи, якщо керуватися так званою буквою закону, немає. З другого боку, деякі юристи під час вирішення скарги радять керуватися духом закону. Але наше право не визнає джерелом права судові прецеденти, тому будь-яке рішення Верховного Суду України може бути визнане нелегітимним. Відповідальність за те, що може статися в країні після оголошення рішення Верховним Судом України, дуже велика. Адже будь-яке рішення суду може призвести до розколу країни чи масових заворушень. Задоволення скарги і визнання рішення ЦВК про оголошення Президентом України Віктора Януковича таким, що ухвалене з порушенням виборчого законодавства, означатиме, що треба здійснювати перерахунок результатів виборів або призначати другі повторні вибори (як дехто пропонує, хоча це не передбачено чинним Законом «Про вибори Президента України»). Зрозуміло, що з цим не погодяться прихильники Віктора Януковича. Так само не погодяться і прихильники Віктора Ющенка тоді, коли Верховний Суд відмовить у задоволенні скарги, що буде означати перемогу Віктора Януковича.

Проте події у Верховному Суді України можуть розвиватися й іншим чином. Як в цій складній ситуації вчинить Верховний Суд? Побачимо.