Івано-Франківська область
Президія Ради профспілок Івано-Франківської області вимагає відставки голови Федерації профспілок України Олександра Стояна за його необ’єктивну і непослідовну позицію під час президентських перегонів, а також висловила недовіру ЦВК і підтримку Вікторові Ющенку. Під оранжевий прапор стала й обласна організація НДП.
Дарина НАЗАРЧУК.
Рівне
Після другої спроби, під тиском мітингувальників, сесія Рівненської обласної ради своїм рішенням підтримала волевиявлення виборців Рівненщини, які визнали Президентом України Віктора Ющенка.
Депутати також вимагають від ЦВК України скасувати результати виборів там, де є порушення Закону України «Про вибори Президента України» і де не були допущені на дільниці спостерігачі та представники від Віктора Ющенка. Висловлено недовіру ЦВК, а також вимогу скасувати через Верховний Суд України її рішення від 24 листопада нинішнього року про обрання Президента України.
Олександра ЮРКОВА.
Херсон
Білозерський район (Херсонщина) в першому турі виборів дав найбільше в області голосів на підтримку Віктора Ющенка. Указом Президента голову райдержадміністрації Олександра Чабана було звільнено з роботи. Тим часом мешканці схвально сприйняли указ і вважають, що на підтримку Віктора Ющенка у другому турі їх надихнув саме голова райдержадміністрації, котрий настійливо «піарив» на користь провладного кандидата.
Село Станіслав Білозерського району стало першим на Херсонщині, де депутати сільської ради визнали своїм Президентом Віктора Ющенка.
У четвер до Херсона не надійшло жодної газети з Києва. Кіоскери «Облпреси», листоноші припускають, що їх затримують у дорозі.
Алла БРУСИЛОВА.
Сумська область
Роменська міськрада на Сумщині одностайно перейшла на бік опозиції і визнала єдиним легітимно обраним Президентом України Віктора Ющенка.
Владислав ЖМУРКОВ.
Луцьк
На другій позачерговій сесії Волинської облради депутати висловили недовіру «за систематичне ігнорування рішень обласної ради та дії чи бездіяльність, що призвели до масових порушень Закону України «Про вибори Президента України» в області», голові облдержадміністрації Анатолію Французу.
Сесія звернулася до Верховної Ради України з пропозицією скликати позачергове засідання для прийняття нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо створення виконавчих комітетів обласної та районних рад.
Депутати вивісили над будинком облдержадміністрації два помаранчеві прапори з написами «Так, Ющенко!». Весь час надходять повідомлення про підтримку політичного страйку трудовими колективами, установами, організаціями, навчальними закладами, сільськими громадами.
Микола ЯКИМЕНКО.
Сімферополь
Поперемінно то помаранчева, то біло-блакитна центральна площа міста віднині в осаді. Десятки людей в уніформі, які не дають жодних інтерв’ю, розбили табір — понад 20 армійських наметів. Над ними російські, андріївські, кримські, прапори НДП та з написами «За Януковича».
За словами отамана Кримського козачого союзу Володимира Черкашина, у такий спосіб вирішено підтримати В. Януковича. Тому свій мітинг прибічники В. Ющенка змушені були провести на узбіччі площі.
Прибічники В. Ющенка — люди різних національностей, навіть гості з Росії, які запевнили, що їх демократичні сили солідарні з тими, хто відстоює свободу, — закликали не піддаватися на провокації.
Віктор ХОМЕНКО.
Донецьк
Знову Донецько-Криворізька республіка?
Пропозиція утворити автономію на південному сході України пролунала під час зборів активу в Донецькій обласній раді. Депутати всіх рівнів, керівники органів місцевого самоврядування, підприємств, громадських організацій запропонували обговорити цю ідею на масових мітингах і зборах. Після чого обласна рада може прийняти рішення про проведення референдуму. Як заявив на зборах міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, «якщо опозиція не відкличе людей з майданів і вулиць протягом суботи і неділі, потрібно проводити референдум довіри владі і визначатися з подальшою цілісністю країни». Лунали також пропозиції позбавити бюджетного фінансування регіони, які визнали Віктора Ющенка Президентом. У зверненні до Президента України Л. Кучми учасники зборів зажадали вжити жорстких заходів для наведення порядку в країні аж до запровадження надзвичайного стану на окремих територіях.
Ліна КУЩ.
Луганськ
Виконком Луганської обласної організації Народної аграрної партії занепокоєний нагнітанням ситуації навколо виборчої кампанії та закликав мешканців сіл області не піддаватися на заклики та провокації, спокійно жити та працювати. Водночас лідери регіональної організації вважають, що політвиконком, керівники партії і фракції НАПУ у Верховній Раді, а також обласні організації знехтували рішення з`їзду партії про підтримку на президентських виборах кандидатури В. Януковича. Вони звернулися до політвиконкому партії з вимогою провести у грудні цього року позачерговий з`їзд, на якому розглянути відповідальність керівників за невиконання рішень партії.
Алла АНТИПОВА.