Сьогодні, 27 листопада, о 12 годині у Верховній Раді України відбудеться позачергове засідання парламенту. Таке рішення прийняла погоджувальна рада голів депутатських фракцій і груп, яка відбулася у кабінеті Голови Верховної Ради з ініціативи Володимира Литвина. Як повідомив журналістам прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, на розгляд позачергової сесії планується винести два питання: про політичну ситуацію в Україні після другого туру голосування на виборах Президента України та її оцінку, а також ухвалення постанови, яка визначатиме позицію українського парламенту. Водночас Володимир Литвин наголосив, що цього дня самої інавгурації не буде: «Таких дій, як інавгурація або підтримання чи непідтримання одного з кандидатів, завтра у Верховній Раді не буде».
У роботі погоджувальної ради взяли участь представники всіх депутатських фракцій і груп. На початку погоджувальної ради Володимир Литвин запропонував оцінити ситуацію, що склалася в Україні після президентських виборів, і висловити народним депутатам свої пропозиції щодо її врегулювання. «Ми повинні налагодити ситуацію в Україні самостійно, — сказав Володимир Литвин. — Треба визначити дії, які може і повинна здійснити Верховна Рада України, і які вона може взяти на себе функції, притаманні найвищому представницькому органу держави».
Ідею провести позачергове спеціальне засідання Верховної Ради підтримали всі депутатські фракції і групи. Певні застереження мали «Регіони України» і «Наша Україна», але потім зняли. Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що парламент не може бездіяти у такий час і займати позицію стороннього спостерігача. А оскільки з обох сторін фактично немає бажання сідати за стіл переговорів, Верховна Рада, на думку В. Литвина, повинна взяти на себе політичну відповідальність за те, що сьогодні відбувається у суспільстві. І дати політичну оцінку, не стаючи на бік жодної зі сторін. «Час кулуарних домовленостей закінчився. Настав час принципової, відвертої політичної дискусії, — сказав Володимир Литвин. — Нам треба приймати політичне рішення і під це політичне рішення підводити правове підгрунтя».
Проект постанови Верховної Ради, яку буде схвалено за підсумками позачергового засідання, доручено підготувати Володимиру Литвину. До неї вносять свої пропозиції депутатські фракції та групи, кожен народний депутат. До парламентської постанови пропонується внести багато питань, зокрема про можливість розблокування роботи органів центральної та місцевої влади, розробку механізмів і процедури інавгурації Президента України, які не давали б змоги спекулювати на цій темі, терміни проведення політреформи тощо. Утім, чи вдасться народним депутатам після позачергового засідання парламенту втихомирити вулиці, поки що не наважується прогнозувати ніхто.