Своє бачення нинішньої ситуації в країні та її подальший розвиток виклав журналістам Голова Верховної Ради Володимир Литвин після зустрічі зі спеціальним представником Європейського союзу Ніколасом Хендріком Бігманом.
На думку Володимира Литвина, ситуація «стабільна у своїй хисткості». Виходячи з повідомлень з інших міст України, глава парламенту робить висновок, що «ми стрімко сповзаємо до громадянської війни». «Правового виходу із ситуації, яка є сьогодні, немає», — впевнений Володимир Литвин. На його думку, можна лише знайти політичне рішення. Тому що рішення ЦВК «рядном легальності накрило все те, що відбувалося під час президентських виборів». 
Тепер центр прийняття рішення перемістився до Верховного Суду України. Але він не політичний орган і його вердикт знову повернеться до політичних інституцій.
Володимир Литвин запропонував декілька варіантів, більшість з яких, за його твердженням, навряд чи задовольнить одну чи другу сторону. Зокрема, одним з них могла б стати домовленість сторін сісти за стіл переговорів. Однак «рішення ЦВК надало перевагу новообраному Президенту» і це ускладнює можливість переговорного процесу. Ще один варіант з урахуванням майже рівності голосів за провладного та опозиційного кандидата — це визнання командою Віктора Ющенка результатів ЦВК, натомість новий Президент запропонує її лідеру очолити уряд. Але у цього варіанта є проблема — знайти спільну мову з парламентом. Бо в такому разі йтиметься про створення коаліційного уряду. З цим варіантом також може бути пов’язана політична реформа, згідно з якою влада зосередиться в руках прем’єра.
Ще одна можливість — домовленість опонентів на переголосування. Тобто третій тур виборів. Але й ця пропозиція немає під собою жодної правової бази. Правова підстава була до прийняття ЦВК її рішення. Наприклад, якби розподілилися голоси членів ЦВК. Але цього не сталося. Тим часом, на думку глави ВР, переголосування, як і нові вибори, у разі відмови обох кандидатів від своїх претензій на владу, також не заспокоять країну. Тому що вони можуть пройти так само, як і попередні.
Ще один варіант — запропонувати авторитетним комісіям перерахувати голоси у Львівській та Донецькій областях. Але Володимир Литвин упевнений, що великих розбіжностей між цими та офіційними даними не буде.
Володимир Литвин як варіант також розглядає прийняття командою Ющенка результатів виборів: «Розійшлися і намагаємося склеювати наше суспільство». Але ж і це неприйнятно. Доказ того — вже існуюче двовладдя в деяких регіонах нашої країни.
«Ситуація, по суті справи, тупикова і розв’язання її залежить від бажання знайти компроміс», — підсумував своє бачення Володимир Литвин.
Він наголосив на великій увазі світового співтовариства до подій в Україні. Голова ВР перерахував велику кількість телефонних розмов зі своїми колегами та ключовими політичними фігурами інших країн, які відбулися останніми днями. Зокрема, й на вчорашній зустрічі з Ніколасом Хендріком Бігманом йшлося про стурбованість ЄС ситуацією в нашій країні. В інтерв’ю журналістам представник Євросоюзу зазначив одне: «Євросоюз не може обирати Президента для України. Має бути політичне рішення».