Але навіть не вислухав тих, чию долю він збирається вирішувати
На саміті Росія—ЄС вирішується доля України. Саме такі були заголовки статей у багатьох російських і закордонних газетах про вчорашній саміт в Гаазі — адміністративній столиці Голландії. Його темою несподівано стала ситуація в Україні.
Несподівано навіть для самих російських учасників зустрічі, а також дипломатів, які її готували. Адже на саміті мали обговорювати зовсім інші питання — вихід на практичні домовленості про створення чотирьох спільних просторів, чи, просто кажучи, мова повинна була йти про зближення позицій Росії та ЄС.
Але буквально за день до початку зустрічі новий голова Єврокомісії Жозе Мануель Барросу заявив, що на саміті Росія—ЄС представники Євросоюзу «голосно, ясно і переконливо» висловлять свою позицію щодо президентських виборів в Україні. «Наш обов’язок заявити голосно і чітко, що ми не задоволені тим, як проходили вибори в Україні, — сказав Барросу. — Виступивши з цією заявою, ми розраховуємо на досягнення рішення, щоб вдалося уникнути насильства, і ця заява повинна сприйматися конструктивно».
Курйоз у тім, що більшість російських спостерігачів висловила протилежну думку про вибори в Україні: вони вважають, що особливих порушень не було. Тому в учасників зустрічі думки щодо цього були протилежні.
Однак європейську сторону нині найбільше турбує демократія в Україні. Пан Барросу заявив на прес-конференції: «Під час дискусій ми голосно і чітко скажемо владі Російської Федерації все, що ми думаємо з цього приводу. Наш обов’язок — ясно заявити, що ми не задоволені тим, як в Україні проходили вибори».
Отже, «українське питання» було основною темою саміту Євросоюзу. Але мова навіть не про те, як співтовариство намагається допомогти нам у демократизації нашої країни, хоча ми ще повернемося до теми саміту. До речі, МЗС РФ спробувало переконати своїх візаві в тому, що, крім «українського питання», в Росії є багато інших проблем. Та з ним не погодилися вищі посадові особи ЄС.
Що усе-таки відбувається? Чому Європі, з її старою демократією чи, точніше, керівникам Європейського союзу, який опікується благом України, і на думку не спало запросити на таку важливу зустріч самих українців, чию долю вони зібралися вирішувати? Будь-кого: представників влади, котру він не поважає, чи опозиції, котру підтримує, а ще краще — для повної демократії — громадян, що мітингують, від обох сторін. І чому саме Росії, а не нам, українцям, чи будь-якій іншій стороні Євросоюз вирішив висловити свою думку про вибори в Україні? Чи не тому, що її вже висловила світова суперсила — Америка, яка вже нарешті визначилася? Тепер уже можна бути сміливим. І не особливо рахуватися з якоюсь там Україною, яка вийшла на барикади. Що її питати...