Після офіційного проголошення остаточних результатів виборів Президента України виборчий процес набуває нової форми — оскарження результатів. Адже оскарження є чи не єдиним правовим механізмом доведення легітимності виборів того чи іншого кандидата.
Скарги на рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій подаються до місцевих судів, територіальних виборчих комісій — до апеляційних судів, Центральної виборчої комісії —до Верховного Суду України. Відповідно до статей 94, 96 Закону України «Про вибори Президента України» скарги подають протягом семи днів після дня прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності та розглядаються судом у п’ятиденний термін з дня її отримання. Отже, проголошені результати голосування на виборах Президента України ще можуть зазнати змін. Чи будуть вони істотними, залежить від рішень, які прийматимуть суди.
Як нам повідомили у виборчому штабі Віктора Януковича, процес оскарження дій виборчих комісії, їх рішень доволі динамічний. Саме тому кількість скарг і прийнятих у судах рішень постійно змінюється. Зокрема, станом на ранок 25 листопада виборчим штабом В. Януковича підготовлено майже 7000 скарг, більшість із яких подано до місцевих чи апеляційних судів. 3/4 кількості поданих до судів скарг уже задоволено. Слухання по нерозглянутих скаргах уже призначено. 9 грудня має бути розглянута остання скарга, яку подано станом на вчорашній день.
Стосовно «конкурентів», у штабі В. Януковича повідомили, що ними подано, зокрема у Донецькій області, 14 скарг, із яких 11 залишились без задоволення, а 3 повернуто у зв’язку з неналежним юридичним оформленням, в Автономній Республіці Крим подано одну скаргу, у задоволені якої відмовлено, на Закарпатті — 2 скарги, які розглядатимуть 26 листопада, у Запоріжжі — 7 скарг (всі повернуто внаслідок недодержання вимог закону щодо оформлення скарг), а одну скаргу подано до апеляційного суду, який відмовив у її задоволенні.
На момент підготовки матеріалу до друку зі штабом Віктора Ющенка зв’язатися по телефонах редакції газети не вдалося.
А деякі наші власні кореспонденти повідомили, що в Миколаївській області за ініціативи штабу В. Ющенка подано 250 скарг, стосовно яких рішення ще не прийнято, з боку В. Януковича подана одна скарга, у задоволенні якої було відмовлено. В Луганській області до апеляційного суду подано за ініціативи штабу В. Ющенка 17 скарг, із яких задоволено 2, повернуто на дооформлення — 3, інші не розглянуті, до місцевих судів подано 159 скарг, сім із них задоволено.
Тим часом до Верховного Суду України вже надійшло дві скарги від представників В. Ющенка, котрі в разі їх відповідності вимогам закону будуть розглянуті, як нас запевнили в суді, найближчим часом.