Увечері 24 листопада, після оголошення Центрвиборчкомом результатів голосування, Віктор Ющенко на переповненому людьми майдані Незалежності повідомив про створення Національного комітету захисту Конституції та оголосив всеукраїнський політичний страйк. Він заявив, що декілька годин тому ЦВК зробила черговий злочин, що цим рішенням влада хотіла поставити народ на коліна та довести до завершення державний переворот. «Я хочу поклястися перед вами, що від цього моя боротьба із цим режимом буде ще послідовніша і сильніша», — сказав Віктор Ющенко. —Що означає політичний страйк? — запитав у багатотисячної громади Олександр Мороз. І відповів: це означає, що ми припинимо заняття у школах і вузах, зупинимо роботу підприємств, блокуємо транспортну мережу, злочинну владу буде паралізовано і ніяка міліція, ніяка сила не зможе виступити проти народу. З позиції сили народу ми змусимо владу шукати компроміс, змусимо її визнати незаконними вибори на тих дільницях, де вони відбувалися з численними порушеннями, заявив він. Далі Юлія Тимошенко оприлюднила імена членів ЦВК, які проголосували за «фальсифіковане рішення» та імена членів ЦВК, які відмовилися поставити свій підпис під цим документом. Вона закликала мітингуючих не вдаватися до самовільних дій, але пообіцяла, що у кожному місті та селі «земля горітиме під ногами бандитів».
Про свою підтримку Віктора Ющенка заявив і Володимир Кличко, котрий спеціально прибув до Києва. «І у спорті, і в політиці, боротьбу ведуть за чітко обумовленими правилами, і якщо спортсмен порушує ці правила, його дискваліфікують, а результат анулюють», — сказав він. Співачка Руслана, виступаючи перед учасниками громадської акції непокори, заявила: «Я відчула, що мені плюнули в обличчя. Я дивилась на те, що відбувається в ЦВК, і не могла повірити, що це відбувається у моїй державі. Я не повірила в це, але це факт». Після цього Руслана оголосила голодовку — «нехай бачать, що ми тут і будемо тут завжди». Руслана у такому почутті не одна — поряд зі мною стояли працівниці салону краси, котрі до цього жодного разу не ходили на мітинги, але нині вони вже третій день на Майдані і не збираються його полишати. «Манікюр та зачіски робитимемо після перемоги», — кажуть вони. Що змусило їх вийти на Майдан? Бо у нас є діти, — відповідають вони.
Близько 22-ї години студенти мирно зайняли Український дім. Оголошено, що там буде штаб з координації дій акцій громадської непокори, котрі приїхали з регіонів. Тут одразу розмістилися до трьох тисяч громадян, вони грілися, сушили одяг, вечеряли. Міліція, яка перебувала в будинку, не перешкоджала учасникам акції і лише стежила за порядком. Український дім на випадок можливого штурму було оточено мікроавтобусами. О 23-й годині вниз по вулиці Грушевського вирушила колона автобусів, яку супроводжували міліцейські машини. «Мешканці» та охоронці Українського дому очікували можливої атаки, але все минулося. Пізніше, близько опівночі, з’явилася інформація про зосередження на прилеглих до майдану Незалежності вулицях Інститутській та Шовковичній майже 50 автобусів з бійцями спецпідрозділів. Прямуємо в район вулиці Банкової — там на ніч залишилося близько трьох тисяч маніфестантів, котрі скандують гасла «Ющенко», «Міліція з народом» та розмовляють із бійцями спецпідрозділів. Щоб уникнути можливих провокацій, порядок забезпечують самі учасники акції. З іншого кінця вулиці Банкової — на вулиці Лютеранській — така сама картина, хоча там значно менше маніфестантів. Хлопці та дівчата танцюють і співають, атмосфера дуже доброзичлива. На майдані Незалежності та у наметовому містечку на Хрещатику на ніч залишилося також чимало людей. І хоч їх не полишає тривога, вони налаштовані мирно, але рішуче готові до кінця захищати право на власний вибір. «Коли ми повернемося додому, почуєте по телевізору», — каже поряд чоловік по мобільному телефону.
...На зміну мокрому снігу прийшов десятиградусний мороз, але людей гріє чай, гріють теплі речі, які щодня несуть до наметового містечка кияни, гріє прагнення змін і справедливості.
...Вранці майдан Незалежності та Європейську площу, Хрещатик, вулиці Банкову, Інститутську, Грушевського і багато інших вулиць знову заполонили маніфестанти. Прихильники Ющенка зайняли також Будинок профспілок та Жовтневий палац. Громадяни продовжують демонструвати мирну силу народу.