Завтра у Верховній Раді відбудеться загальнонаціональний круглий стіл щодо врегулювання політичної ситуації у державі

Наступні два тижні поспіль у Верховній Раді будуть пленарними, і упродовж них парламент планує розглянути дуже багато важливих для країни законів. На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов заявив, що той фарс, який сепаратисти називають «референдумом», є нічим іншим, як «пропагандистським прикриттям страшних злочинів» — убивств, погроз і викрадання людей. «Цей фарс може нести лише один наслідок — кримінальна відповідальність для його учасників», — наголосив Олександр Турчинов. При цьому він відзначив, що реальною загрозою нині є економічна катастрофа для Донецької та Луганської областей, які потерпають від терористів. 

Голова Верховної Ради поінформував, що, за інформацію МВС та експертів, у так званому референдумі на Донбасі взяли участь менше половини мешканців, зокрема, у Луганській області — лише близько 24%, а в Донецькій — 32%. За словами Турчинова, ситуація на півночі Луганської області зараз більшою мірою стабілізована. Зокрема, в ніч на понеділок відновилося спільне патрулювання міліції та народних дружин на «Азовсталі» та Металургійному комбінаті в Маріуполі. Водночас глава парламенту заявив, що влада діятиме не тільки силовими діями, а готова вести діалог з тими, хто не зі зброєю в руках, а з позицією готові сісти за стіл переговорів. Перший такий круглий стіл відбудеться у парламенті у середу, 14 травня, о 16-й годині, на який буде запрошено Прем’єр-міністра України, представників місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей, керівників фракцій і комітетів, представників громадськості, діячів культури. «Ми готові до розмов із тими, у кого руки не заплямовані кров’ю», — сказав Олександр Турчинов.

Нинішнього пленарного тижня парламент планує розглянути пакет законів, пов’язаних із боротьбою з корупцією, законопроекти, спрямовані на спрощення візового режиму України з ЄС, антикризові закони, які вносить Кабінет Міністрів, спрямовані на дерегуляцію економіки. 15 травня завершується термін повноважень Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради щодо опрацювання змін до Конституції України. Тому парламент має визначитися щодо змін до Конституції — або перенести термін звіту тимчасової комісії, або вийти на серйозні конституційні зміни. Адже питання, які порушуються на Сході України, — розширення місцевого самоврядування, децентралізації влади, — це якраз і є питання конституційних змін.

Перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема звернувся до депутатів із проханням включити до порядку денного парламенту на 13—16 травня законопроекти, які необхідні для стабілізації ситуації у державі та виконання узгодженого плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Зокрема, прискорити підготовку проектів законів про внесення змін до закону щодо Уповноваженого Верховної Ради щодо захисту прав людини, антикорупційні законопроекти, зміни до закону про біженців та осіб, які потребують додаткового чи часткового захисту, про запобігання та протидію дискримінації, щоб парламент міг розглянути ці законопроекти вже нинішнього пленарного тижня. А щоб забезпечити прозорість виборчого процесу і не допустити зловживань на президентських виборах, уряд просить парламент невідкладно прийняти законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція залишає за собою право звернутися до міжнародних судів за злочини проти мирних людей та організовані провокації. За його оцінкою, інформація, яку доповідають Турчинову про ситуацію на Сході України, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Щодня гинуть люди. Події в Одесі Єфремов розцінив як «спровоковане владою вбивство людей», бо досі не відомо, чому бездіяла влада та міліція. А військові дії у Слав’янську, Краматорську, Маріуполі, у результаті яких гинуть мирні люди, — «злочином» та «провокацією української влади». Лідер регіоналів звернувся з вимогою припинити військові дії на Сході України, відвести війська і негайно сісти за стіл переговорів із представниками громадянського суспільства Донбасу, підготувати «дорожню карту» і приступити до її реалізації. «На мій погляд, час іще є, інакше хтось у державі зацікавлений, щоб іще втратити частину території», — сказав О. Єфремов.

О. Турчинов дав доручення цього тижня завершити розслідування щодо трагедії в Одесі. «Але питання, хто організував цю трагедію — це сепаратистсько налаштовані російські елементи», — підкреслив він.

Заступник керівника фракції «УДАР» Віталій Ковальчук наголосив, що так званий референдум на Донбасі, проведений минулої неділі, не має жодних юридичних підстав. «Це симуляція, а не референдум», — сказав він. Парламентарій звернувся з вимогою притягнути до відповідальності всіх посадових осіб, які співпрацюють з терористами, які залякували і примушували людей взяти участь у так званому референдумі, склали зброю перед терористами. В. Ковальчук також звернувся до фракції Партії регіонів не перебувати в опозиції до власного народу і зайняти продержавницьку, а не прокремлівську позицію.

Фракція КПУ вустами її лідера Петра Симоненка звернулася з вимогою припинити антитерористичну операцію на Сході України, бо вона, на думку комуністів, спрямована проти власного народу. «Сьогодні головне завдання — негайно зупинити антитерористичну операцію проти власного народу і негайно зупинити бійню, — сказав П. Симоненко і закликав усі питання вирішувати мирно, а не шляхом війни. І вже цього тижня приступити до розгляду змін до Конституції та прийняти рішення про федералізацію України. Симоненко також запропонував, щоб із завершенням опалювального сезону, з 15 квітня до 15 жовтня, ціна на газ для населення України становила 372 гривні. А в середу повернутися до практики розгляду законопроектів від опозиції.

Анатолій Кінах (ДГ «Європейський розвиток») наголосив, що парламент, як вищий законодавчий орган держави, повинен зробити все, щоб усі винні у загибелі людей були покарані. «Ми повинні максимально об’єднати зусилля для діалогу влади і суспільства, особливо в тих регіонах, де відбуваються трагічні події», — сказав Кінах. Він запропонував, щоб на загальнонаціональному круглому столі були присутні не лише політики, а й відомі високопрофесійні та авторитетні люди, і щоб такі дискусії відбувалися не тільки в Києві, а й на Донеччині, Луганщині та в інших містах. А. Кінах також відзначив, що відновлення співпраці з МВФ — це можливість відновити довіру інвесторів, але водночас закликав уряд після фіскальних заходів перейти до конкретних кроків з підтримки розвитку бізнесу та підприємництва.

Олесь Доній (ДГ «Суверенна європейська України») закликав у нинішній ситуації захистити ті міста на Донбасі, які не підпорядковуються сепаратистам і терористам. Він також наголосив, що Верховна Рада нині повинна демонструвати стабільність і законослухняність і розпочати пленарне засідання у вівторок із позбавлення повноважень депутатів-сумісників та, врешті-решт, покінчити з кнопкодавством.

Фарсом назвав так званий референдум на Донбасі й керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Він закликав парламент врахувати інтереси мільйонів рядових громадян, які щоденно працюють у шахтах і металургійних комбінатах і прийняти низку важливих законопроектів, зокрема, про приватне обвинувачення, що дасть можливість розслідувати факти зловживань та корупції, які творили Янукович та його оточення, про зниження тиску на малий і середній бізнес, про списання заборгованості зі сплати податку малого та середнього бізнесу, про скасування так званої медичної реформи, про статус гірських населених пунктів тощо.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що так звані народні республіки в східних областях є терористичними організаціями, які діють за сприяння Росії, і будь-яке сприяння їм громадянами України та народними депутатами мають стати підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. Головною проблемою нині, на його думку, є саботаж та посібництво в органах влади, правоохоронних органах та судах. Фракція «Свобода» наполягає на розгляді законопроектів про люстрацію, про невідкладні заходи щодо підвищення професійного рівня працівників правоохоронних органів — пропонується провести спеціальну переатестацію працівників правоохоронних структур, міліції, прокуратури, СБУ, прикордонників, із залученням громадськості. А також законопроекти про цивільну зброю та боєприпаси, щодо гарантій правового та соціального захисту військовослужбовців під час здійснення АТО, про спадщину та інші.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр ТУРЧИНОВ:

— Ми готові до розмов із тими, у кого руки не заплямовані кров’ю.

Віктор Чумак, Андрій Кожем'якін.

Віталій Ковальчук, Анатолій Кінах, Геннадій Зубко.

Віталій Ярема, Олег Тягнибок, Сергій Соболєв.