Сергій ПАВЛЕНКО
Чернігівська область. У Городнянській загальноосвітній школі 1—3 ступеня № 2 відкрито клас вирівнювання для місцевих ромів. Схоже, у багатодітних родинах зрозуміли: важко в нинішньому світі бути неписьменним!
Клас ромів незвичний. У ньому не тільки семирічний Роман Михайлов, а й усі його старші брати та сестри. Ілоні вже, наприклад, 15 років, а Мурі — 14.
Письмо їм дається важче, ніж математика.
— Та ми ще до школи рахували гроші, — сміються.
Нині діти вивчили літери, люблять малювання, співи, добре танцюють. Усі вступили до фольклорного гуртка.
— Зрозуміло, для такого класу немає відповідної навчальної програми, — каже класний керівник 1-Г Валентина Плотнікова. — Тож ми прагнемо зробити так, щоб учням було цікаво пізнавати світ, навчальні предмети.
Вчителі із задоволенням викладають у класі вирівнювання. Першокласники-роми — щирі, доброзичливі, охочі до навчання. Дуже хочуть, щоб їм ставили оцінки.
Першокласників взяли під свою опіку спонсори, райдержадміністрація. Діти забезпечені безплатними обідами, отримали зошити, портфелі, взуття. До школи їх підвозять автобусом.
До речі
На Волині свого часу разом із правнуками вивчила букви і Надія Артемівна Сидорук. Було їй 90 (!) років. До школи не ходила з банальної причини — треба було змалечку допомагати батькам.
Але є, з’ясовується, люди, які не здатні навчитися читати. Таких у світі майже п’ять відсотків. Дислексія — так називається хвороба, коли людина не може засвоїти грамоту. Нею, між іншим, страждали Альберт Ейнштейн, Леонардо да Вінчі, Вінстон Черчілль...