Він відзначив, що Верховна Рада зробила все можливе. Свої позиції задекларували керівники фракцій, народні депутати висловили свої думки, однак через відсутність кворуму жодного рішення неможливо було прийняти — у сесійній залі зареєструвався 191 народний депутат.
Володимир Литвин знову закликав до проведення «круглого столу» за участю Президента України, кандидатів на найвищу посаду Віктора Ющенка та Віктора Януковича, голів Конституційного та Верховного судів і, можливо, голови ЦВК. «Якщо ми знайдемо політичне рішення і політичні домовленості, знайдемо і правові засади реалізації цих домовленостей», — вважає глава парламенту.
За словами В. Литвина, і Президент України Леонід Кучма, і Прем’єр-міністр України Віктор Янукович заявили, що готові до такої зустрічі. Голова Верховної Ради запропонував провести такий «круглий стіл» у парламенті, але підкреслив, що місце проведення зустрічі значення не має. Головне — сутність розмови і рішення, на які вийдуть учасники переговорного процесу. «Повинні говорити політики, повинні говорити принципово і об’єктивно, тоді вулиця буде слухати, що говорять політики, — сказав Володимир Литвин. — Якщо політики, державні діячі мовчатимуть, за них говоритиме вулиця. Цього не можна жодним чином допустити. Ми повинні зберегти стабільність і знайти законні механізми виходу з цієї критичної небезпечної ситуації, яка складається в Україні». Розмовляв глава парламенту і з представниками Віктора Ющенка. За словами В. Литвина, команда В. Ющенка висуває певні передумови. Про ці вимоги В. Литвин говорив із Прем’єр-міністром, і Віктор Янукович сказав, що він готовий говорити і на цю тему.
Глава парламенту відзначив, що за чинним законом визнати вибори недійсними і скасувати результати виборів практично неможливо. Якщо, приміром, суд скасовує результати голосування на одній із виборчих дільниць, тоді рахуються результати, що залишилися, і визначається переможець. За чинним законом, навіть якщо, скажімо, залишиться 20 тисяч голосів за одного кандидата і 15 тисяч за другого, має бути оголошено результати виборів. А тому Володимир Литвин вважає: «Треба спочатку знаходити політичне рішення, яке заспокоїло б сьогодні суспільство, і спокійно, тверезо, з усвідомленням відповідальності сідати за проведення консультацій».
Коментуючи складання після закриття пленарного засідання присяги Віктором Ющенком, Голова Верховної Ради наголосив, що це — «політичний акт», який не може мати жодних правових наслідків. «Це не присяга, з таким же успіхом можна було скласти присягу деінде, — сказав Володимир Литвин. — Такі кроки і такі дії принижують насамперед Віктора Ющенка. Не можна похапцем робити благородну справу. Треба виходити з того, що є відповідна процедура, і домогтися реалізації цієї процедури».
Відповідаючи на запитання про можливість введення надзвичайного стану в Україні, Володимир Литвин зауважив, що указ із цього приводу може видати лише Президент України. Але впродовж трьох днів цей документ повинен бути затверджений Верховною Радою.
Нісенітницею назвав глава парламенту чутки про нібито в’їзд російського спецназу на територію України. За словами В. Литвина, він мав розмову з посадовцями силових структур, і вони категорично спростовують цю інформацію.
У проекті постанови Верховної Ради Голові ВР пропоновано започаткувати проведення вищезгаданого «круглого столу». Окрім того, вважалося за потрібне провести політичну реформу. Депутати не змогли прийняти жодного рішення. Однак народні обранці, вочевидь, іще повернуться до цих питань. «Нам сьогодні, як ніколи, потрібно консолідувати парламент, — наголосив Володимир Литвин. — Не можна демонструвати нетерпимість одне до одного. Треба наступити у цей момент, коли потрібно, можливо, навіть на горло власної пісні».
Зрештою, Володимир Литвин висловив переконання, що в Україні вдасться зберегти спокій і не допустити кровопролиття.