Віктора Ющенка визнали всенародно обраним Президентом Івано-Франківська обласна та міська ради, а також ради Калуша і Калуського, Тисменицького та Долинського районів. Навчальні заклади не працюють. До них приєднуються і старі, і малі. Припинили роботу великі підприємства — Калуське ЗАТ «Лукор», ВАТ «Івано-Франківський цементно-шиферний завод» ВАТ «Івано-Франківськпромприлад» та інші. Не працюють вищі навчальні заклади.
Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зібрав керівників управлінь, директорів навчальних закладів і закликав їх бути разом зі своїми вихованцями, бо з них не знімається відповідальність за здоров’я дітей і стабільність ситуації в регіоні. Він також повідомив, що і він, і всі голови райдержадміністрацій подадуть заяви про відставку одразу після інавгурації нового Президента.
Дарина НАЗАРЧУК.
* * *
Луцьк. Підтримку Віктору Ющенку висловили трудові колективи Луцького автозаводу, шовкового комбінату та багатьох підприємств області. Міська рада Луцька голосувала за недовіру Центральній виборчій комісії.
Відбулася позачергова сесія обласної ради. У прийнятому рішенні депутати також висловили недовіру Центральній виборчій комісії, Міністру внутрішніх справ М. Білоконю, Генеральному прокурору України
Г. Васильєву та визнали Віктора Ющенка всенародно обраним Президентом України.
Такі само рішення приймаються на сесіях міських, районних і сільських рад, які проходять на Волині.
Микола ЯКИМЕНКО.
* * *
Херсон. Завершила підрахунок голосів виборча комісія округу 186, що включає Комсомольський район Херсона та Білозерський район області. За її офіційним повідомленням, 1300 голосів додається Вікторові Ющенку. Усі вони — в бюлетенях, де позначка помітна лише як подряпина, бо ручки, якими виборці голосували, містили спеціальне зникаюче чорнило. Такі ручки комісія отримала у своє розпорядження.
Алла БРУСИЛОВА.
* * *
Львів. До страйкуючих студентів приєдналися школи міста. Про підтримку народного волевиявлення заявили на брифінгу медичні працівники області.
 
* * *
Львівська обласна рада на позачерговій сесії ініціювала створення нової форми влади. Було розглянуто питання про створення виконавчого комітету Львівської обласної ради і призначення його голови, про відсторонення від виконання службових обов’язків керівників управління МВСУ у Львівській області, ДПА у Львівській області, Західної регіональної митниці. На сесії виступив начальник регіонального відділення Фонду державного майна України Степан Давимука. Він зачитав колективний лист держслужбовців управління, які підтримують всенародно обраного Президента.
Оксана ТЕЛЕНЧІ.
* * *
На мітингу, який тривав у Сумах близько чотирьох годин, його учасники ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, сказано: «З огляду на фальсифікацію результатів другого туру президентських виборів висловити недовіру нинішньому складу ЦВК та порушити проти ініціаторів фальсифікації кримінальну справу».
— Ми прийшли сюди всупереч волі нашого керівництва, яке в разі подальшої підтримки Віктора Ющенка погрожує нам звільненням з роботи, — каже учасник мітингу котельник ВАТ «СМВО імені Фрунзе» Іван Гришаков. — Та це не злякало ані мене, ані тисячі моїх товаришів-фрунзенців. Усі ми тут, бо, як і ви, не хочемо віддавати перемогу, яку вибороли, у брудні руки. Тут, на майдані, ми всі захищаємо свою свободу і гідність, майбутнє наших дітей і честь рідної України...
Владислав ЖМУРКОВ.
На позачерговій сесії Вінницької обласної ради не підтримано пропозицію окремих депутатів про висловлення недовіри ЦВК. Сесія прийняла звернення до Верховної Ради України, Президента України, Кабміну з вимогою вжити заходів для забезпечення миру, спокою й стабільності у суспільстві, а також законодавчо врегулювати усі спірні питання щодо волевиявлення громадян на виборах.
Перед цим Вінницька міськрада прийняла рішення про невизнання попередніх результатів виборів Президента України та висловила недовіру ЦВК. У місті розпочалися мітинги і демонстрації на підтримку кандидата у Президенти Віктора Ющенка. Припинилися заняття в окремих школах Вінниччини.
Віктор СКРИПНИК.
Запоріжжя. На позачерговій сесії Запорізької облради депутати одностайно засудили дії опозиції. Сесія прийняла рішення про створення комітету із захисту конституційних прав громадян Запорізької області.
24 листопада навколо будинку Запорізької облдержадміністрації почали встановлювати залізну огорожу, на підходах виставлено посилені міліцейські застави.
Олександр ВОРОТІЛОВ.
* * *
Підтримати нового Президента України Віктора Януковича закликала у зверненні до громадян надзвичайна сесія Донецької обласної ради. Депутати звернулися до політичних супротивників із закликом гідно прийняти свою поразку.
«Якщо потрібно, шахтарі вирушать до Києва, щоб захистити державу і підтримати нашого Президента Віктора Федоровича Януковича», — заявив на сесії обласної ради директор шахти «Південнодонбаська №1» Михайло Бугара.
Голова Донецької обласної держадміністрації Анатолій Близнюк запевнив, що вибори на території області пройшли із дотриманням закону: «Жодного факту, який був би доведений до судового розгляду із визнанням того, що влада неправа, немає», — сказав він.
Ліна КУЩ.
* * *
Багатотисячний мітинг на підтримку кандидата в Президенти України Віктора Януковича провели на Куликовому полі одесити.
Прийнята на мітингу резолюція містить заклик не піддаватися на провокації, діяти тільки правовими методами. Від Президента країни Леоніда Кучми учасники мітингу зажадали вжити невідкладних заходів з наведення порядку та захисту конституційних прав громадян.
Того само дня відбулася позачергова сесія Одеської міськради, на якій депутати обговорили ситуацію в країні та в місті й прийняли рішення, в якому засуджуються протиправні дії прибічників Віктора Ющенка, підтримуються офіційні результати президентських виборів, міститься прохання до чинного Президента України Леоніда Кучми ввести там, де виникне потреба, надзвичайний стан, щоб не допустити насильницького захоплення влади екстремістами та розколу нашої держави.
Георгій ВОРОТНЮК.
* * *
На сесії Дніпропетровської обласної ради, яка обговорила політичну ситуацію, що склалася в державі, депутати утворили комітет захисту Конституції України. Йому доручено підготувати і скликати зібрання депутатів усіх рівнів регіону — а їх тут нараховується 8 159 осіб, щоб прийняти відповідні рішення і засвідчити: спроби незаконним силовим шляхом скасувати результати виборів не можуть бути виправдані посиланням на порушення, зафіксовані штабами обох кандидатів у Президенти. Для цього є єдині законні установи — ЦВК і суди різних рівнів, у тому числі й Верховний Суд України.
Микола НЕЧИПОРЕНКО.
* * *
На мітингах у Сімферополі тих, хто підтримує Віктора Ющенка, називають «американськими наймитами», «оранжево-коричневою чумою», «купкою фанатичних психопатів», «оскаженілими нашистами».
У свою чергу прибічники Віктора Ющенка на своїх мітингах заявляють, що 80 відсотків дільничних комісій у Криму було сформовано тільки з представників Віктора Януковича. А це означає, що з багатьма порушеннями боротися було просто неможливо.
...Щодня більшає роботи у працівників судів. У штабі Віктора Ющенка повідомили: ними складено 450 актів про порушення в комісіях, подано 70 заяв до суду і 15 — до прокуратури.
Віктор ХОМЕНКО.
* * *
Депутатська група «Союз» у Верховній Раді України рішуче засуджує спроби опозиції визнати сфальсифікованими підсумки виборів у низці східних і південних областей країни. Члени депутатської групи «Союз» одержали свої мандати в мажоритарних округах в Автономній Республіці Крим, Луганській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях. Завдяки агітаційній роботі народних депутатів, їхньому високому авторитету у виборців кандидат Віктор Янукович одержав саме в цих регіонах переконливу перемогу.
У своїй заяві члени депутатської групи «Союз» вважають, що не можна допускати жодних варіантів силового вирішення ситуації, що склалася сьогодні в Україні. І опозиція, і провладні сили мусять зрозуміти свою відповідальність перед суспільством, спокійно сприйняти підсумки виборів, забути про власні амбіції і сісти за стіл переговорів. В іншому разі країна може прийти до хаосу і безвладдя.
 Факт і коментар
Чернігів. На Красній площі 23 листопада відбувся багатотисячний мітинг виборців, які висловили занепокоєння фальсифікацією виборів у деяких областях України, а також не визнали даних, оприлюднених Центральною виборчою комісією. Скликані не змогли послухати з другого боку Красної площі промовців, оскільки частина мітингуючих з прапорами і жовтогарячими стрічками з першого мітингу підійшла до них і почала скандувати: «Ющенко! Ющенко!». Через 20 хвилин мітинг на підтримку
В. Януковича закінчився, а більшість його учасників пішли до кола протестантів.
Сергій ПАВЛЕНКО.