Я оформила державний акт на право власності на земельну ділянку 25 серпня 2004 року. Земельна ділянка є нововідведеною, але грошова оцінка цих земель не встановлена. Яким чином я маю сплачувати земельний податок?
О. Терещенко.
Чернігівська область
 
Відповідно до ст. 7 Закону «Про плату за землю», якщо грошову оцінку земельних ділянок не встановлено, середня ставка земельного податку становить, зокрема, за земельну ділянку в населеному пункті з чисельністю населення більш як 1000 осіб 21 коп. за 1 кв. м. До цієї ставки застосовується коефіцієнт 3, якщо ваша земельна ділянка знаходиться в місті обласного підпорядкування.
Відповідно до ст. 75 Закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік» у цьому році по населених пунктах, грошову оцінку земель яких не проведено, застосовуються ставки земельного податку, встановлені частиною другою ст. 7 Закону «Про плату за землю», збільшені в 3,03 разу.
 
Орендарем земельної ділянки я є з 2002 року, мені її дали в оренду на підставі земельного сертифікату. А тепер цю ділянку виділили в натурі. Чи має власник ділянки тепер право змінити договір оренди без моєї згоди?
Я. Гольденберг.
Волинська область.
 
Згідно з перехідними положеннями Закону України «Про оренду землі» громадяни—власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до виділення їм у натурі (на місцевості) земельних ділянок мають право укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення, місце розташування яких визначається з урахуванням вимог раціональної організації території і компактності землекористування і відповідно до цих сертифікатів з дотриманням вимог згаданого закону. Після виділення в натурі земельних ділянок власникам земельних паїв договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих само умовах, що й раніше, і може бути змінений лише за згодою сторін. При цьому припинення дії договору оренди допускається лише у випадках, визначених цим законом.
Тетяна РИМАРЕНКО, юрист.