В. о. голови Луганської ОДА Ірина Веригіна заявила, що в ряді територій «референдум» проходив під дулами автомата. Зокрема, протягом тижня до членів дільничних і окружних комісій Краснодонського району, Лисичанська, Луганська та інших міст приїжджали озброєні сепаратисти, всіляко їх залякували, змушуючи проводити «референдум про статус Луганщини». А в деяких районах північної частини області, зокрема, Сватівському і Старобільському, взагалі не було ознак «референдуму» — незважаючи на спроби сепаратистів «направити сюди мобільні групи з урнами».

Те, що «референдум» проходив не так гладко, як уявляють його організатори, підтвердив і прес-секретар сепаратистської «ЦВК» у Луганській області Василь Нікітін. Як він розповів російському агентству «Інтерфакс», військовослужбовці Національної гвардії України блокували підходи на виборчі дільниці в Білокуракинському, Троїцькому, Міловському і Сватівському районах. Також було вилучено понад 15 тисяч бюлетенів для голосування.

Спостерігачі Луганської обласної організації Комітету виборців України відзначають кричущу формальність у проведенні цього «волевиявлення». У Кремінському районі в селі Новомикільському біля магазину повісили ящик, але «те, що в нього треба кидати, не дали», у самій Кремінній на центральній площі міста встановили кілька наметів, біля яких будь-хто із бажаючих може одержати бюлетень для участі в «референдумі». Списків виборців не було, учасник «референдуму» повинен пред’явити паспорт, дані з якого члени комісії записують у зошит, після чого видають бюлетень. Можна було голосувати за своїх родичів без пред’явлення документів і за вигаданими адресами.

У Рубіжному взяти участь у «референдумі» могли всі іногородні.

Однак слід зазначити, що в окремих населених пунктах, розташованих ближче до україно-російського кордону, на «референдум» прийшло багато. Зокрема, у Біловодському районі його організували як у селищі, так і в селах. І хоча ставлення до «референдуму» у людей різне, кількість голосуючих була приблизно така сама, як і зазвичай. Хоча в багатьох сільських районах виборчі дільниці організували просто неба. На думку Луганського обласного відділення Комітету виборців України, порівняно організовано пройшло голосування на Новоайдарівщині та в Алчевську. На інших територіях області явка взагалі не може бути підтверджена джерелами, незалежними від організаторів референдуму, зазначили у прес-службі ЛОВ КВУ.

До речі

В. о. Президента Олександр Турчинов звільнив Михайла Болотських з посади голови Луганської обласної держадміністрації і призначив тимчасово виконуючою обов’язки керівника областю Ірину Веригіну. Деякі луганські політики висловлюють думку, що в нинішній ситуації І. Веригіна не зможе виконати ні консолідуючу функцію, ні функцію жорсткого керівника, здатного погасити безладдя, оскільки їй бракує авторитету й досвіду. Першим заступником голови Луганської обласної державної адміністрації Ірина Веригіна призначена після зміни влади, а до цього вона очолювала Луганську обласну організацію ВО «Батьківщина».

Луганськ.