У нас своє господарство, часто доводиться продавати надлишки продукції. Почули, що у таких випадках з нас братимуть 13 відсотків податку? Чи правильно це?
Ольга УСТЕНКО.
Кривий Ріг.
 
Одразу зауважу, що вимога сплати податку неправомірна. Закон України «Про особисті селянські господарства» визначає такі господарства (а ви є їх працівниками) як господарську діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, зокрема й у сфері сільського зеленого туризму.
У питаннях оподаткування особистого селянського господарства треба керуватися Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» (ст. 4.3.), яким не внесено до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу прибуток від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної (виробленої) на земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено у результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю); на земельних ділянках, наданих для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянках); на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва. Також не оподатковується податком з доходів фізичних осіб дохід, одержаний самозайнятою особою від здійснення нею підприємницької або незалежної професійної діяльності, якщо така особа обрала спеціальну (спрощену) систему оподаткування такого доходу (прибутку) відповідно до закону.
Ірина МАЧУСЬКА, юрист.