У місті Біла Церква, що у Київській області, відбувся перший Всеукраїнський фестиваль-огляд самодіяльних колективів народу рома, який мешкає в Україні. Необхідність проведення цього заходу, пояснює Президент спілки громадських організацій «Конгрес ромен України» Петро Григоріченко, зумовлена тим, що коли до 1990 року в країні діяло більше 40 культурно-мистецьких колективів, нині залишилися одиниці.
Отже, метою фестивалю було популяризувати культуру національного етносу, сприяти активізації її розвитку. Акцію проведено за підтримки Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах національностей та міграції, голова цього комітету Геннадій Москаль узяв участь у відкритті.
Після завершення фестивалю-огляду в Будинку культури «Росава» з успіхом пройшов великий концерт усіх його учасників. Глядачі захоплено сприймали чарівні пісні й запальні танці самодіяльних колективів ромської національності. А це засвідчило: неповторному і незбагненному мистецтву цього народу бути!
 

Біла Церква—Київ.