Позачергове засідання 23 листопада. Присутній 191 народний депутат.


Народні депутати зібралися для відкриття позачергового додаткового засідання Верховної Ради, яке ініційовано більш як 150 депутатами з опозиційних фракцій. У сесійній залі були присутні представники фракцій «Наша Україна», СПУ, БЮТ, НАПУ, частково фракцій НДП і ПППУ, групи «Центр» та позафракційні.
Володимир Литвин у вступному слові зазначив: робити вигляд, що в країні нічого не відбувається, є неправильним.
Верховна Рада може і повинна приймати рішення. Інакше завтра за нас рішення прийме народ. Є загроза неконтрольованих процесів.
Треба вести мову про спільну відповідальність і спільні рішення.
Не треба втягувати світ у наші внутрішні розборки, діяти у конституційному полі. Треба вести розмову з позиції глибокого аналізу ситуації.
Роман Зварич («Наша Україна») зазначив, що результат виборів Президента України сфальсифікований. Здійснюється спроба державного перевороту і незаконного захоплення влади. Ініціатори скликання позачергової сесії ВР заявляють: легітимно обраним Президентом України є Віктор Ющенко. Для цього є всі необхідні юридичні документи. Прибічники В. Ющенка не будуть ніколи підкорятися злочинній владі. Роман Зварич підкреслив, що ті, хто зібрався в залі, не довіряють ЦВК і вимагають дострокового припинення повноважень нинішнього і призначити новий склад ЦВК.
Силові структури не повинні виконувати злочинні накази й підтримати В. Ющенка. Міжнародна спільнота, визнавши вибори недемократичними, не повинна допомагати становленню незаконної влади і визнати переможцем В. Ющенка.
Місцеві влади мають також підтримати В. Ющенка, наголосив Роман Зварич.
Олександр Мороз зауважив, що Україна на межі масових зіткнень. Причина — політика влади, ігнорування волі народу. Позначений розкол країни може перерости у кризу. Може відбутися поразка держави, якщо влада не піде на діалог. Конфлікт треба перевести у правове русло. ЦВК не може приймати остаточне рішення до розгляду справи у Верховному Суді. Але, на жаль, влада грає у піжмурки.
Олег Зарубінський говорив від демократичної платформи НДП. Він зазначив, що Україна всупереч владі висловила свою позицію. Йшла тупа фальсифікація результатів виборів. Або будемо говорити зараз, або ще довго мовчатимемо. Треба перебороти страх. Сьогодні треба зробити крок, щоб гордитися цим кроком. Треба проявити громадянську, а не кухонну сміливість.
Микола Оніщук звернув увагу, що публічна влада не є власністю купки людей. Суспільство не буде васалом у тих, кого найняло обслуговувати його інтереси. В Україні з’явився його величність Громадянин. Легітимність — це якість правова і морально-етична. Ми не можемо скасувати результати виборів, а поставити питання можемо.
Михайло Гладій сказав: народ чекає рішення парламенту. ВР робила все можливе, аби уникнути подібного розвитку подій. На це була спрямована і заява Голови Верховної Ради. Однак влада не зробила належних висновків. Заручником протистояння став народ. ЦВК втратила довіру. Це небезпечно для розвитку подій. Треба висловити недовіру ЦВК, створити комісію з розслідування порушень під час виборів. Треба визначитися з позицією окремих державних структур.
Сергій Бичков висловив обурення з приводу порушення всіх норм демократії. Вакханалія з відкріпними талонами, «мертві» душі, перекоси в контролі за ходом виборів — на все це є конкретні документи. Все це відбувалося під патронатом влади. Все це сформувало недовіру до ЦВК.
Треба, щоб і Президент, і прем’єр добровільно відійшли від влади і передали повноваження Голові Верховної Ради.
Юлія Тимошенко говорила про можливий розпуск Верховної Ради. Вона оголосила Президентом В. Ющенка. ЦВК має бути відсторонено і обрано новий її склад. В Україні народилася нова нація. Не йти на жодні переговори зі злочинною владою. Ю. Тимошенко зазначила, що парламент у такому складі не може приймати рішення.
Юрій Кармазін висловив жаль, що Україну перетворили на «вуркраїну». І попросив хвилиною мовчання вшанувати пам’ять правоохоронця, котрий загинув, захищаючи виборчу дільницю. Країна не розкололася на Схід і Захід. Ми єдині в боротьбі за нормальну і заможну Україну.
Михайло Мельничук вважає, що перемога за народом. Парламент має прийняти рішення. Влада ґвалтувала власний народ.
Андрій Шкіль передусім звернувся до громади, що стоїть під парламентом, до мільйонів, хто слухає: ми мусимо говорити про нелегітимність рішення ЦВК.
Володимир Литвин неодноразово закликав не перетворювати сесію на мітинг. Президентом може бути особа, котра обійме цю посаду законно.
Левко Лук’яненко наполягав на необхідності розв’язання конфлікту. За румунським варіантом або іншим. Висловити недовіру ЦВК і не визнавати її рішення.
Анатолій Матвієнко закликав щиро привітати себе з перемогою — днем народження українського народу. І йому вирішувати, кому бути Президентом.
Юрій Луценко заявив, що виступає від мільйонної колони громадян. Вони прийняли рішення підтримувати свободу. Він заявив, що критично ставиться до всіх політиків, в тому числі до Ющенка. Але хоче, щоб В. Литвин і В. Ющенко прийняли спільне рішення.
Сергій Соболєв почав виступ з того, що країну кололи на Схід і Захід. Це не так, на Півдні і Сході збирають голоси на підтримку народного президента. Треба рятувати демократію. Не допустити диктатуру, треба вміти передавати владу.
Іван Заєць висловив занепокоєння спробою влади влаштувати переворот. Призначили Президентом того, хто програв. Владні структури перетворилися на засоби тиску на народ. Треба відправити у відставку уряд і ЦВК. Ради всіх рівнів мають визнати перемогу народного президента.
Михайло Косів у своєму виступі зауважив, що формального рішення депутати прийняти не зможуть. Він також висловив думку, що народ має право себе захистити від соціально небезпечних посягань.
Юрій Єхануров звернув увагу на істотну різницю в даних ЦВК, що стосується даних про явку виборців у Донецькій області. Він звернувся до Верховного Суду з проханням скасувати результати голосування у Донецькій, Луганській та Харківській областях.
Володимир Співачук передусім висловив подяку хмельниччанам, бо вони підтримали В. Ющенка. Основним органом, який породив кризу, є ЦВК. Парламент зобов’язаний висловити недовіру ЦВК. На майбутнє треба виключити використання владних повноважень у виборах.
Віктор Ющенко у своєму виступі наголосив: Україна стоїть на порозі конфлікту. Він висловив свою версію розвитку подій у ході виборчої кампанії. Віктор Ющенко звинуватив Леоніда Кучму, Віктора Януковича у порушенні виборчих прав громадян. Він наголошував на порушеннях закону у різних регіонах.
Віктор Ющенко закликав парламент прийняти рішення.
Валерій Пустовойтенко закликав до консолідації суспільства. Далі казав, що держава розкололась. Непростий вибір був підтримати В. Януковича. Від імені парламентської більшості підтримую проведення політичної реформи. Не можна віддавати владу в одні руки. Ми повинні щиро дивитися один одному в очі.
Адам Мартинюк заявив, що комуністи передбачали перетворення виборів Президента на боротьбу двох кланів. Захищаючи інтереси трудівників, комуністи проти прийняття рішення за сумнівними результатами екзит-полів та за сценарієм заокеанських диригентів.
Комуністи стурбовані екстремістськими діями. Інтереси народу мають бути понадклановими. Потрібна стриманість емоцій і діалог. Фракція КПУ проти будь-якого впливу ззовні.
Ігор Юхновський, як старійшина Верховної Ради, з трибуни парламенту закликав підтримати Віктора Ющенка як новообраного Президента.
Після цього Володимир Литвин закрив засідання.