Навіть попри деякі песимістичні прогнози
 
Таку впевненість висловив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський за підсумками наради під головуванням Голови Верховної Ради України, в. о. Президента Олександра Турчинова, яка відбулася восьмого травня. Участь у нараді також взяли Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністри внутрішніх справ, оборони, Генеральний прокурор, голова Служби безпеки України, представники інших органів та відомств. Керівникам правоохоронних органів було дано доручення вжити вичерпних заходів для забезпечення безпеки виборців у день голосування, нормального функціонування окружних та дільничних виборчих комісій, особистої безпеки їх членів, належної охорони виборчої документації. Також було дано доручення забезпечити необхідні умови для роботи органів ведення Державного реєстру виборців у Донецькій та Луганській областях.
Цього ж дня голова Центральної виборчої комісії зустрівся із заступником Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй — Головою Департаменту Секретаріату ООН з політичних питань паном Джефрі Фелтманом. Зустріч відбулася у межах чотириденного візиту високопосадовця до нашої держави, який проходить за особистої ініціативи Генерального секретаря ООН пана Бан Кі-муна у рамках його «добрих послуг» зі сприяння деескалації ситуації в Україні. Під час зустрічі, як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, сторони обговорили питання, пов’язані з підготовкою проведення позачергових виборів Президента.
Голова комісії поінформував поважного гостя про ті дії, які на сьогодні вже вчинила ЦВК у цьому напрямі. Зокрема розповів, яким чином забезпечуватиметься участь у голосуванні громадян України, які мешкають в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, що на сьогодні є тимчасово окупованими територіями. А також про забезпечення безпеки на виборчих дільницях у день голосування та у дні, що йому передуватимуть, про хід передачі попередніх списків виборців від органів ведення Державного реєстру виборців до дільничних виборчих комісій, насамперед у Донецькій та Луганській областях.
— Одне з наших найважливіших завдань — забезпечити безпечну роботу окружних та дільничних виборчих комісій, а також безпеку самих виборців у день голосування та збереження документації, зокрема, протоколів про підрахунок голосів після голосування, — зазначив з цього приводу Михайло Охендовський. При цьому він був змушений констатувати, що, на жаль, поки що у зазначених регіонах України підрозділи органів внутрішніх справ не завжди повною мірою виконують покладені на них обов’язки, а також висловив сподівання на покращення ситуації вже найближчими днями.
Своєю чергою, пан Джефрі Фелтман висловив вдячність за насичене та конструктивне спілкування та, звертаючись до голови комісії, наголосив: — У будь-якій демократичній країні роль Центральної виборчої комісії та її голови є дуже важливою. Але ваша відповідальність набагато вища, адже ви проводите вибори в часи великої напруги в Україні. Водночас від імені Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй висловлюю повну підтримку цим виборам та вітаю всі ваші зусилля щодо організації підготовки їх проведення.
Крім того, цього ж дня відбулося чергове засідання ЦВК. Розглянувши на ньому відповідні звернення від міжнародних організацій та іноземних держав, комісія зареєструвала 133 офіційні спостерігачі на позачергових виборах Президента: 19 — від Парламентської асамблеї НАТО, 34 — від Світового конґресу українців, 76 — від Українського конгресового комітету Америки, 2 — від Королівства Нідерланди та 2 — від Федеративної Республіки Німеччина. Таким чином, загальна кількість зареєстрованих офіційних спостерігачів становить 814 осіб (від десяти міжнародних організацій — 758 осіб, від шести іноземних держав — 56 осіб).
Під час засідання комісія затвердила також єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій (ОВК) з виборів Президента України 13 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення перегонів. Водночас було внесено зміни до раніше затверджених єдиних кошторисів видатків ОВК 6 територіальних виборчих округів, виклавши їх у новій редакції.
Окрім того, ЦВК затвердила рішення 22 окружних виборчих комісій в 15 регіонах України щодо виконання повноважень членів цих комісій на позачергових президентських виборах на платній основі. Комісія погодила також форму і текст плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів.
 
Цифра
 
Нині заблокованим залишається доступ до бази даних реєстру для 34 органів ведення із 62, які утворені у Донецькій області, та 3 органів із 34 — у Луганській області. Крім того, своєчасно не утворені дільничні виборчі комісії у 12 округах Донецької та одному виборчому окрузі у Луганській області.
 
Дослівно
 
Голова ЦВК Михайло Охендовський: «Ми докладемо всіх максимальних зусиль, аби ці вибори були визнані вільними, чесними та прозорими як в Україні, так і в усьому світі».