Українські громадяни в Китаї одними з перших голосують на виборах Президента. На дільниці номер 45 при Посольстві України в Пекіні 21 листопада проголосувало 48,2 відсотка потенційних виборців (31 жовтня на дільницю прийшли 46 відсотків). На дільниці номер 46 при Генконсульстві у Шанхаї участь у виборах узяли 66,7 відсотка виборців (тоді як у першому турі явка становила 72. Не прийшли переважно ті, хто мешкає далеко від міст, де розташовані диппредставництва: для них поїздка за десятки, а інколи й сотні кілометрів пов’язана з технічними і матеріальними незручностями).
Водночас цього разу на обидві дільниці прийшла більша кількість людей з відкріпними талонами. Самі «відряджені» пояснюють це бажанням неодмінно віддати у вирішальному турі свій голос на користь одного з кандидатів на вищий державний пост.
Небайдужість до майбутнього своєї країни привела на виборчі дільниці багатьох тих, хто не зміг узяти участь у першому турі голосування. Так, з міста Ханчжоу, що в провінції Чжецзян, до Шанхая — більш як за 200 км — приїхала Ганна Сухорябова-Львівська разом із чоловіком Чжу Ганом. Чжу, громадянинові КНР, дуже цікаво спостерігати за процесом виборів, оскільки в КНР відсутня практика прямих виборів вищого керівництва країни.
З «групою підтримки» прийшли на виборчу дільницю номер 46 також студенти Шанхайського та Ханчжоуського університетів — Антон Пилюшенко, Каріна Геворгян і Тетяна Колесник. За їхніми словами, вони навіть уявити собі не могли, що можна «прогуляти» і не прийти в такий день на вибори. За виборчими перегонами стежили переважно в Інтернеті, подробиці дізнавалися з листів рідних. Хоча свій вибір молоді люди зробили ще влітку, коли перебували вдома на канікулах і визначилися із симпатіями до одного з кандидатів.


Ольга ТАНАСІЙЧУК (спеціально для «ГУ»).


Шанхай.