Велику кількість порушень під час другого туру виборів Президента України зафіксували міжнародні спостерігачі. Як безсумнівний позитив відзначається висока активність виборців. У цій думці одностайні 4700 посланців з різних країн світу, зокрема і країн СНД. Основні порушення — масове голосування за відкріпними талонами, вкидання заздалегідь заповнених бюлетенів, тиск на виборців і членів комісій, помилки у списках, агітація. Надії на те, що другий тур пройде чесно і без фальсифікацій, не виправдалися. Думки міжнародних спостерігачів від СНД й ОБСЄ розійшлися в тому, що стосується наслідків порушень.
Так, глава місії спостерігачів СНД Володимир Рушайло вважає, що порушення не мали такого масового характеру, як у першому турі, і загалом вибори пройшли позитивно. Крім того, він впевнений, що повторне голосування проходило більш організовано, а колишні недоліки усунуто. Представники від Співдружності констатують порушення з обох сторін, що, на їх погляд, врівноважує ситуацію.
Іншої думки дотримуються міжнародні спостерігачі від ОБСЄ, ПАРЄ, Європарламенту, ПА НАТО, США і Канади. Вони вважають порушення системними й цілеспрямованими, а головне — масовими, що може серйозно позначитися на результатах виборів. Крім того, в окремих областях України на спостерігачів чинився тиск з боку місцевої влади.
Глава місії короткострокових спостерігачів від ОБСЄ Брюс Джордж констатував, що українська влада не використала час між турами голосування для того, щоб другий тур пройшов чесно, прозоро і без грубих порушень. «Другий тур виборів не відповідає значній кількості демократичних стандартів ОБСЄ і Ради Європи», — констатував він. Так і не було розмежовано державні ресурси і ресурси партії кандидата від влади. Збереглися помилки у виборчих списках, а маніпуляції відкріпними талонами вразили міжнародних спостерігачів.
Глава місії довгострокових спостерігачів від ОБСЄ Герт Аренс дав позитивну оцінку тому, що ВР проголосувала за заборону використання відкріпних талонів і винесення урн за межі дільниці. Однак він висловив сумнів, що цю зміну можна було реально внести за день до виборів. Що стосується рекомендацій, то від ОБСЄ і Ради Європи пролунала одна — про необхідність чесного і відкритого, повного опублікування результатів виборів по регіонах і областях, по всіх дільницях. А також опублікування повного бюлетеня остаточних результатів. Також було рекомендовано, щоб результати виборів було передано для вивчення громадянам на всіх рівнях. На думку міжнародних спостерігачів, лише такий крок може привести до того, щоб переконати виборців у чесності результатів виборів.