Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин мав низку зустрічей. Обговорити суспільно-політичну ситуацію та подальший розвиток подій у передостанній передвиборний день забажали Голова Державної Думи Федеральних зборів Російської Федерації Борис Гризлов, голова Комітету Сенату США з міжнародних відносин Річард Лугар, президент Національного демократичного інституту США Кеннет Уоллак.
А у четвер глава місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України Герт Аренс поінформував Голову українського парламенту про діяльність очолюваної ним місії. В ході спостереження було відзначено «низку відходів від демократичних стандартів» під час проведення першого туру голосування.
Як повідомив журналістам прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, Володимир Литвин зазначив, що «головним для українських політиків є переведення констатації недоліків у площину усунення недоліків». Рекомендації щодо цього розроблялися Тимчасовою спеціальною комісією ВР з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України, яка працює в умовах, коли її конституційність розглядає Конституційний Суд. За словами Голови Верховної Ради, він, не маючи безпосереднього впливу на діяльність інших державних структур, намагається впливати на ситуацію з метою її поліпшення лише політично, апелюючи до свідомості людей і до почуття відповідальності і самих кандидатів, і їхніх команд.
Для України дуже важливо, щоб другий тур виборів пройшов добре. Про це після зустрічі заявив «ГУ» Герт Аренс. Він повідомив нашим читачам, що під час бесіди обговорювалися порушення, пов’язані зі списками виборців, адміністративні рішення, які стосуються одержання та використання відкріпних посвідчень.
Глава спостерігачів ОБСЄ не приховував стурбованості цими порушеннями, тому він використав ці три тижні для численних зустрічей з високопосадовцями. «Ми тільки спостерігачі, і не наше завдання вдосконалювати систему, але ми тут, щоб висловлювати своє занепокоєння з метою поліпшення ситуації», — зазначив пан Аренс. «Для нас немає значення, хто стане Президентом, але важливо, щоб український народ мав можливість робити свій вибір у справедливий спосіб», — підкреслив співрозмовник, закликавши українців напередодні виборів перевірити їхні дані у виборчих списках. Він також нагадав нашим співгромадянам їхнє право нікому не відповідати, за кого вони збираються голосувати.
Уже в понеділок ми почуємо спільну заяву спостерігачів від ОБСЄ і чотирьох парламентських асамблей про українські вибори. А офіційний звіт ОБСЄ з’явиться через шість тижнів після виборів.