Польські політичні сили зацікавлені перебігом виборів в Україні. Велика кількість поляків від різних європейських інституцій спостерігає за нашим виборчим процесом. Минулої п’ятниці Київ відвідав глава МЗС Польщі Влодзімеж Цімошевич. Цього тижня у нас побувала делегація Сейму РП на чолі з главою польсько-української групи дружби Яном Бирою. На прохання «ГУ» пан Бира поділився своїми враженнями:
— Хочу зазначити, що нас дуже люб’язно зустріли в штабах обох кандидатів, які вийшли до другого туру. Відповіли на всі запитання щодо виборчої кампанії. Було приємно усвідомлювати, що представники обох кандидатів з розумінням і повагою сприймають нашу зацікавленість. Як і стурбованість великою кількістю інформації про факти, які вважаємо небезпечними. Перший тур відбувся з серйозними порушеннями. Про це йшлося і на дебатах у Сеймі. Польські депутати прийняли відповідну постанову. Можливо, вона не є такою гострою, як, скажімо, резолюція канадського парламенту про невідповідність проведення першого туру виборів демократичним стандартам. Але у нашому документі ми також досить виразно заявили про необхідність дотримання цих стандартів під час виборів в Україні.
— Після переговорів у Києві, чи є у вас підстави вважати, що другий тур виборів пройде з дотриманням демократичних норм?
— Складно висловити однозначну думку. Бо в Україні є такі політичні кола, які пророкують, що станеться щось надзвичайно погане. Але є й позитивні сигнали. Більшість громадян України дуже переймаються цією кампанією. Вони емоційно, змістовно, політично залучені до неї. Люди хочуть брати участь у цьому процесі, вони розуміють: їхній голос може вплинути на майбутнє України. І цього вже не вдасться знищити. Особливо приємно, що такий клімат панує серед молоді. Наука про відповідальність стане найкращим уроком цих виборів.