На прес-конференції, яка тривала майже три години, Президент Леонід Кучма спочатку зупинився на характеристиці економічного становища України. Він передусім зазначив, що нинішнього року в державі зібрано найвищий урожай зернових — 45 млн. тонн разом із кукурудзою. І повідомив: урядом закладено в резерв стільки хліба, що до нового врожаю в Україні не буде з ним жодних проблем. «І так ми повинні робити не тільки із зерном, — наголосив Л. Кучма, — а й з іншими продуктами та паливом». Тим часом, зауважив Президент, про здобутки України не варто шукати позитивних публікацій, особливо в зарубіжній пресі.

 Оцінюючи стан соціальної сфери, Л. Кучма навів такі дані: Україна мала 7,2 млрд. боргів із зарплат, нині цей борг зменшився до 700 млн. грн., які обіцяно погасити до кінця року. Середній розмір пенсій збільшився у 6 разів, а середнє зростання зарплати становить 123,4 відсотка. Л. Кучма зупинився і на проблемі безробіття. За офіційною статистикою, це 3,6 відсотка. Однак до цієї цифри, за словами Президента, він ставиться з великою підозрою. 

Л. Кучма звернув також увагу на збалансованість держбюджету і стабільність гривні. «Я з жахом згадую ті часи, коли Україні мало не щомісяця загрожував дефолт», — зауважив він.

Майже половину часу Президент відвів соціально-політичній ситуації в Україні напередодні виборів. Він сказав, що цими днями всі живуть під прапором президентських виборів і, на його думку, завдання всіх політичних сил на сьогодні — зберегти рівновагу в Україні.

На запитання, чи є загроза для демократії в Україні, 

Л. Кучма відповів, що, на жаль, така загроза є, якщо політичні сили не візьмуть себе в руки і не стримуватимуть своїх емоцій. З нічого не слід робити те, що потім лопається, як мильна бульбашка. «Ще раз хочу з усією відповідальністю заявити: держава здатна захистити демократичні завоювання. Для цього в неї вистачить політичної волі. Україні цунамі не загрожує», — підкреслив Президент.

Леонід Кучма сказав, що українському народові вкрай потрібні чесні, прозорі вибори і легітимний Президент у зв’язку з тією ситуацією, що склалася. Торкаючись зовнішньої політики, глава держави наголосив на незмінності європейського вибору України та приділив, як він висловився, значну увагу іншому вектору — участі України в Єдиному економічному просторі.

На запитання, хто головний гравець в українських виборах — Росія чи США, відповідь Президента була коротка: головний гравець — виборець. Главу держави запитали, чи буде він займатися політикою після того, як складе свої повноваження. 

Л. Кучма відповів англійським прислів’ям: «Ніколи не говори ніколи». І далі додав: «Я робив усе, щоб не втручатися у виборчий процес і не виступати на боці когось із кандидатів. А життя в Україні буде таким, що не дозволить мені стояти осторонь».