Верховна Рада знає свої межі

Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі за поданням 58 народних депутатів щодо конституційності постанови ВР «Про Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України».
Зокрема, КС зазначив, що парламент, створюючи комісію для підготовки і попереднього розгляду питань, пов’язаних з удосконаленням законодавства про вибори Президента, діяв у межах своїх повноважень. Покладене на комісію завдання вносити пропозиції до органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації законодавства про вибори Президента не можна розглядати як втручання у виборчий процес, у діяльність зазначених органів. Оскільки її пропозиції мають рекомендаційний характер і не є обов’язковими до виконання.
Спостерігачів побільшає
Європейські організації виявляють по-справжньому величезний інтерес до проведення другого туру президентських виборів в Україні. Крім спостерігачів від
ОБСЄ, на другий тур прибули представники багатьох впливових європейських організацій. Наприклад, Європейська мережа організацій ENEMO направила 1000 своїх представників. Як зазначив співголова цієї організації Пітер Новотний на прес-конференції, така кількість спостерігачів дасть можливість бути присутніми ENEMO приблизно на п’яти тисячах дільниць і в усіх 225 територіальних виборчих комісіях. У першому турі виборів були присутні лише 50 спостерігачів від цієї організації. Групу з 20 спостерігачів направила Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ). 21 листопада, в день голосування, спостерігачі ПАРЄ перебуватимуть не тільки в Києві, а й в інших українських містах, повідомляє «Інтерфакс-Україна».