Напередодні другого туру виборів Президента України своїми думками ділиться лідер УСПП Анатолій Кінах
— Зважаючи на штучне загострення політичної конкуренції, безпрецедентну фальсифікацію підсумків першого туру виборів, на початку листопада політвиконком партії зробив заяву про те, що у другому турі вона не підтримає провладного кандидата й виборюватиме проведення другого етапу виборчої кампанії у жорсткій відповідності до Конституції і чинного законодавства, прозорими, відкритими та демократичними методами.
Мотиви були обумовлені принциповою позицією партійців: відстоювання чесних демократичних виборів, забезпечення всіх необхідних підстав для консолідації суспільства перед загрозою штучного розподілу на Схід і Захід, легітимності новообраного Президента, розбудови єдиної України на чолі з новим главою держави та професійним урядом.
— Однак резонансні події відбувалися не тільки зовні, а й усередині структур, які ви очолюєте. Пролунали заяви, що підписання політичної угоди деякі члени партії та регіональні осередки не підтримують...
— У тих заявах немає нічого нового. Знов, як і напередодні виборів, наші партійні осередки відчули шалений тиск з боку чинної влади. Я вже казав, що вибори є серйозним іспитом, і не всі мають можливості та сили його витримати. Ми розуміємо тих, хто під загрозою втрати бізнесу, закриття підприємств та розпуску трудових колективів був вимушений зайняти, як то кажуть, особливу позицію.
Але знайшовся і такий, хто просто виконував низькопробне політичне замовлення свідомо і нахабно перекрутити рішення політвиконкому. На чому зауважу окремо: брехня щодо розбіжності позицій лідера і партії миттєво потрапила в ефір провідних українських каналів — УТ-1, Інтера та «1+1». При цьому було проігноровано офіційне повідомлення прес-служби ПППУ, коментарі членів політвиконкому. Наклеп не було спростовано і після звернення до керівництва телеканалів.
Члени політвиконкому, рядові партійці рішуче засудили луганського представника. Ось витяг із заяви: «У відповідальний момент випробування на боєздатність, вміння відстояти і захистити інтереси та позицію у другому турі виборів Президента країни він піддався тиску, зрадив інтереси партії, поступився моральними принципами». Думаю, що партія зробить справедливий висновок щодо його вчинку і стане ще міцнішою.
Я не вірю, що досвідчений менеджер підтримуватиме систему, яка щоденно його пригнічує — за допомогою фіскального тиску, засилля бюрократії, ручного антиринкового управління там, де має бути грамотне державне регулювання. Я не вірю, що чесному й порядному бізнесменові до вподоби тіньові схеми, криміналізований податок на додану вартість, баснословно дорогі кредити, відсутність ефективної промислової політики, безсистемність змін у законодавстві, що регулює економіку. Не вірю, що хтось із шанованих мною директорів є прихильником безправ’я, неповаги до професіоналізму, до природного прагнення людини відчувати себе поважною самодостатньою особистістю. На жаль, відбувається тотальна маніпуляція свідомістю народу, і мені прикро, що її жертвами можуть бути й освічені професіонали.
УСПП, Федерація роботодавців України дотримуватимуться одного найважливішого принципу: вибори Президента країни повинні консолідувати українців, зробити нас та нашу країну сильнішими. У відповідальний та визначальний для подальшого життя країни момент необхідно шукати те, що нас об’єднує, а не розділяє. Я категорично проти політичних спекуляцій, нагнітання соціального протистояння в суспільстві на основі штучного поділу України на Схід та Захід, на своїх та чужих. Ми є однією нацією, одним народом, який повинен докласти максимум зусиль для розбудови демократичної, правової, економічно могутньої держави.