У Києві завершився VІ міжнародний ярмарок «Книжковий світ»
Ярмарок книги — дуже дієвий спосіб ознайомлення з новинками видавничої продукції. Наша книжка посідає на нашому ринку лише 10 відсотків, але навіть ці «відсотки» мають пристойний вигляд, коли все зібрано разом. Прогнозують, що наступного року кількість вітчизняних видань зросте до 20—22 мільйонів примірників, а назв книжок — на 30 відсотків. Це вже буде щось!
Нашу книжку на ярмарку представляли більш як 200 учасників. Були й гості з дев’яти зарубіжних країн. До слова, наша видавнича продукція також їздить на зарубіжні ярмарки, проте якось тихо й сором’язливо. Не те що китайці, які на виставці в Парижі представили 5000 видань китайських авторів французькою мовою!
Втім, їм би наші клопоти. Що менше наша держава дбає про власне книговидання, то більші проблеми на ринку створює сусідство з таким книжковим гігантом, як Росія, котра за тиражами посідає четверте місце у світі. Співіснуванню нашої та російської продукції було присвячено «круглий стіл» з участю керівних видавничих структур СНД та України.
А для відвідувачів провели на ярмарку тематичні дні, зокрема день дитячої книги, іноземних мов, фантастичної, навчальної літератури. Особливо пощастило дітям, які змогли не тільки отримати купу подарунків, а й погратися досхочу із казковими персонажами. Цьогорічний «Книжковий світ» дуже оживили й зустрічі з популярними українськими письменниками, зокрема Оксаною Забужко, Андрієм Курковим, Ірен Роздобудько, Юрком Покальчуком. Ці зустрічі незмінно збирали чимало прихильників. Подумалося, що таки варто в Києві створити Дім книги, де отакі зустрічі могли б стати постійними, а все, що в Україні видається, люди могли бачити і купувати щодня, а не лише раз чи двічі на рік, у «ярмаркові» дні.
Гран-прі конкурсу «Книжковий дивосвіт України» та статуетку «Золотий Нестор Літописець» отримав двотомник «Енциклопедія трипільської цивілізації».