Міністерство агрополітики пропонує ідентифікувати кіз, овець, свиней і коней
Великомасштабну роботу планують розпочати вже з 1 січня 2005 року. Підготовлено проекти наказів про запровадження обов’язкової ідентифікації та реєстрації перерахованої вище живності. На обох вухах тварини прикріплять бирки з ідентифікаційним номером: жовтого кольору для овець і свиней, яскраво-зеленого — для кіз. А їхні власники одержать ідентифікаційний документ — реєстраційне посвідчення. Складніше з кіньми. На кожного випишуть паспорт із детальним описом і малюнком тварини. А за бажанням господаря коневі навіть вживлять електронний чіп, стверджують в «Агентстві з ідентифікації та реєстрації тварин».
Народні обранці також не залишилися осторонь від паспортизації хвостатих і рогатих. У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про ідентифікацію і реєстрацію тварин і маркування продукції тваринного походження».
Необхідність якнайшвидшого прийняття пояснюється адаптацією нормативно-правової бази України до законодавства Євросоюзу в частині тих законодавчих актів, що зобов’язують власників тварин здійснювати заходи для ідентифікації та реєстрації тварин, а виробників продукції тваринного походження маркірувати її за встановленими нормами і стандартами.
На думку законотворців, серед іншого, такий крок дасть змогу ефективніше боротися з епізоотичними захворюваннями і контролювати санітарний стан продукції тваринництва.