Вибори нової Єврокомісії відбудуться сьогодні 
Брюссель. У Європарламенті в рамках «Тижня рішень», як повідомили інформаційні агенції, відбулися слухання членів майбутньої Європейської комісії. Вона мала  розпочати роботу ще першого листопада, але через несприйняття парламентом деяких претендентів, зокрема італійця Роко Бутильйоне — через його несхвальне ставлення до одностатевих стосунків, і литовської кандидатки Інгріди Удре, якій закидали непрозоре фінансування її партії, голосування було перенесено.
Депутати вислухали кандидатів на посади комісарів: юстиції і внутрішніх справ — італійця Франко Фраттіні, з енергетики — литовця Андріса Пібалгса, з питань податків і митного союзу — угорця Ласло Ковача, запропонованих майбутнім президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Барросо. Вибори відбудуться сьогодні: Європарламент може затвердити чи відхилити комісію.
Хоч Барросо й зробив заміни в своїй команді, але це не означає, що її члени не потраплять під вогонь критики. Адже, приміром, замість Бутильйоне він пропонує міністра закордонних справ Італії 47-річного Франко Фраттіні, котрий має відповідати за юстицію і внутрішні справи. Фраттіні вважається стриманішим і спритнішим, ніж його співвітчизник Бутильйоне, але критики побоюються італійського впливу саме в галузі права і внутрішніх справ.
Європейські газети, зокрема «Файненшл таймс», цитують висловлювання члена Європарламенту, котрий побажав залишитися невідомим, про те, що «Фраттіні — компетентна особа, але постає запитання: чи може один з хлопців Берлусконі відповідати за формування європейського права?» Фраттіні має відповісти на численні «слизькі» для нього запитання, приміром, як він міг бути серед тих, хто працював над законом, що давав можливість Берлусконі й надалі контролювати свою імперію мас-медіа, будучи главою уряду? Як він міг підтримувати закон, що гарантував Берлусконі імунітет і в такий спосіб сприяв йому уникнути процесу в справі корупції? Тож Фраттіні такий само неоднозначний кандидат, як і його попередник Бутильйоне.
Угорець Ковач має нині вдруге відповідати на запитання депутатів парламенту. Під час перших слухань він, як майбутній комісар з питань енергетики, провалився через некомпетентність, заявивши членам контрольної комісії: «Вибачайте, я — не академік і не експерт з питань енергетики». Цього разу його «сватають» на посаду комісара з питань податків і митного союзу.
Ще одна пропозиція Барросо — 47-річний кандидат від Литви Андріс Пібалгс — була для нього самого несподіваною. Недавно він заявляв, що не має більше наміру працювати на брюссельському паркеті. Тепер цей завзятий європеєць і авторитетний дипломат погодився працювати в Єврокомісії, якщо її затвердить Європарламент. Пібалгс — один із засновників ліберально-консервативної партії «Шлях Литви» і посол Литви при ЄС.
Голосування за нову Єврокомісію, котра складається з 25 осіб, відбуватиметься у два етапи. Після того, як Рада Європи призначить президента, вона передасть список її членів, рекомендованих ним, і пропонуватиме їх до складу Комісії. Якщо Європарламент підтримає його, тоді Рада Європи оголосить нових президента і комісію чинними. Відхилятися можуть не окремі кандидатури, а весь список кандидатів. Барросо вважає, що його нова команда має високі шанси, а також що вона «сильніша, ніж перша».