Один мій приятель ніколи не їздив до санаторію, побоюючись, що доведеться увесь час витрачати на всілякі медичні процедури, мовляв, через це не буде жодного відпочинку. Але минулого літа все-таки зважився і поїхав до санаторію «Бердянськ». Повернувся звідти посвіжілим, бадьорим, повним життєвих сил. Здавалося, підмінили людину. Зовсім недавно песимістично казав про такий відпочинок і от тепер усім друзям, рідним і знайомим почав радити побувати на бердянському курорті. А мене наполегливо, попри осінь, відправляв до санаторію «Бердянськ», щоб я написав про нього як журналіст. На моє твердження, що нині не сезон і не буде про що писати, заперечив:
— Люди там відпочивають і лікуються цілий рік. Наступного разу поїду до санаторію восени чи навіть узимку. І тобі раджу...

Мій товариш був рішуче налаштований відправити мене до Бердянська. І хоча настав уже листопад і в морі купатися було запізно, я поїхав до курортного міста. Бердянськ зустрів мене свіжим морським повітрям, різнобарв’ям листя, яке кружляло, і спокоєм. Здавалося, місто відпочивало після немислимої літньої суєти, створюваної відпочивальниками, кількість яких улітку в кілька разів перевищує місцеве населення.
Геть інакше тривало життя на території санаторію «Бердянськ». Тут, як і в літні місяці, було багато людей. Вони прогулювалися алеями паркової зони, грали в теніс, більярд чи просто сиділи на лавочках і вдихали цілюще морське повітря. У лікувальному корпусі також панувало пожвавлення. Тут проводили усілякі фізіотерапевтичні процедури, масаж, приймали грязьові ванни. Одне слово, санаторний відпочинок був як зазвичай, хіба що в морі ніхто не купався.
Директор санаторію «Бердянськ» Віра Крючина розповіла, що останнім часом навіть у зимовий період людей приїжджає майже стільки само, як і влітку. Тут є всі можливості для відновлення здоров’я. Унікальні природні лікувальні чинники дають можливість проводити в санаторії лікування багатьох захворювань систем кістково-м’язової, нервової, кровообігу, органів дихання. Є відділення реабілітації хворих, які перенесли інфаркт міокарда, нестабільну стенокардію, хірургічне втручання у зв’язку з аневризмом серця; хворих після опіків, із травмами і захворюваннями опорно-рухового апарату. Крім того, добра лікувальна база санаторію — лікувально-діагностичне відділення з водолікарнею, басейн підводного витягування; грязелікарня з консультативно-діагностичним проктологічним кабінетом; лікувально-фізкультурний комплекс зі спортивним залом, масажними кабінетами, тренажерним залом; психотерапевтичний корпус з лікувальними кабінетами, гіпнотарієм, кабінетом для електросну; бювет питної мінеральної води «Бердянська»; лікувальний пляж зі спальним корпусом «сон біля моря» і відділенням для геліотерапії на 340 місць; їдальня на 700 місць з триразовим замовленим харчуванням.
Сьогодні в санаторії створено комфортні умови для проживання. Кілька корпусів побудови 1903—1913 років реконструйовано, в них обладнано фешенебельні номери. Відпочивальникам, особливо в міжсезоння, є де провести час. До їхніх послуг кінозал на 300 місць, відеосалони, бібліотека з читацькою залою, танцювальний і спортивний майданчики, спортивний і тренажерний зали, настільні ігри, бари (зимовий і літній), сауна з контрастним басейном.
Звичайно, особливо варті уваги в санаторії його знамениті мулисті грязі, які містять у собі всю таблицю Менделєєва і мають унікальні лікувальні властивості. Саме через них 1902 року на цьому місці було побудовано першу грязелікарню. Є тут і своя слаболужна хлоридно-натрієва мінеральна вода «Бердянська», яка за хімічним складом — аналог таких відомих цілющих вод, як «Миргородська», «Куяльницька». Її використовують для пиття і подають до бюветів, розміщених у фойє їдальні. А мінеральні хлоридно-натрієві йодобромні підземні води застосовують для лікувальних ванн.
Санаторій оснащено сучасним лікувальним і діагностичним обладнанням. Оздоровлення проводять за 120 методиками. Застосовують і нетрадиційні методи лікування — психотерапію, рефлексотерапію, спелеотерапію, фізіотерапію, фітотерапію. Немаловажно, що в санаторії працюють висококваліфіковані лікарі, більш як 80% яких вищої категорії. Санаторій «Бердянськ» — складова частина ЗАТ «Приазовкурорт», яке очолює професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України Владислав Пономаренко.
— Ми — дочірнє підприємство лікувально-оздоровчих установ ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» і поєднуємо 6 санаторіїв і 4 допоміжні підприємства, — розповідає Владислав Іванович. — На узбережжі Азовського моря розміщено санаторії «Азов», «Бердянськ», «Лазурний», «Приазов’я», «Кирилівка». Це могутня лікувально-оздоровча база, яку було збережено в попередні роки, і тепер вона розвивається бурхливими темпами. До нас на лікування і відпочинок з кожним роком приїжджає дедалі більше  людей. І не лише з України. Від 10 до 17% приїжджих із країн СНД.
— Путівки купують через фонди соціального страхування?
— Здебільшого. Але певну кількість ми продаємо на місці. Адже це наш дохід. І останнім часом досить відчутний, завдяки чому ми змогли значно поліпшити умови перебування відпочивальників у санаторіях бердянського курорту, переоснастити сучасним обладнанням лікувально-профілактичну базу. Щорічно ми витрачаємо до 7,5 мільйона гривень на ремонт і придбання нового обладнання. Нещодавно для цієї мети ми змогли виділити 1—1,5 мільйона гривень.
— Як мені відомо, курорт Бердянськ уже років 30 має статус державного...
— З 1973-го він був курортом загальносоюзного значення. Нині ми підтверджуємо статус курорту державного значення. Усі документи підготовлено для прийняття відповідного рішення у Верховній Раді України. Ми знаємо, що потрібні державі. Цього року наш колектив відзначено званням «Кращий роботодавець року», минулого — було визнано кращими платниками податків. Дуже важливо те, що, витримавши нелегку конкуренцію з іншими курортними регіонами, ми одержали свого відпочивальника. Людина, яка побувала в нас, обов’язково розповість іншим, порадить їхати сюди своїм родичам, друзям.
— Владиславе Івановичу, якою ви бачите перспективу бердянського курорту?
— Ми націлені працювати в рамках акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця», що дуже могутньо розвиває свою мережу в Україні. Курорт Бердянськ згодом стане частиною страхової медицини, буде потрібний як могутня оздоровча структура.
Звісно, щоб відчути, як сприятливо впливає на організм людини санаторний відпочинок, потрібно самому стати курортником. На це часу в мене не було. Але все те, що вдалося побачити і почути, було незаперечним аргументом на користь санаторного відпочинку, під час якого комплексно відновлюються душевні і тілесні сили.