ЗАТ «Рожищенський птахокомбінат» — найбільший виробник курячих яєць на Волині — з 2001 року вп’ятеро наростив потужності підприємства

Майже 250 тисяч курей, із них 200 тисяч несучок утримують на Рожищенському птахокомбінаті. Здавалося б, у вранішні часи цехи комбінату мають просто розриватися від пташиного співу. Але його не чути з тієї лише причини, що півнів тут просто немає. Як з’ясувалося, на продуктивність чубатих це не впливає, так само як і на якість яєць. Лише з таких ніколи не вилупиться жовтобоке курча. Треба сказати, що справляються зі своїми обов’язками чубаті «фабрики» дієтичного продукту вельми успішно. На кожен десяток курей тут щодня отримують вісім яєць. А щодо півнів, то, як сказали на підприємстві, любовні переживання не завжди йдуть курям на користь.

Ще кілька років тому про Рожищенський птахокомбінат говорили майже в минулому часі. Мовляв, було гарне підприємство, але гине. Його відродження розпочалося в квітні 2001 року, коли змінився власник. Тоді на комбінаті було лише 35 тисяч курок-несучок. Уже через рік їх поголів’я зросло до 170 тисяч, а виробництво яєць — з 8 до 22,5 мільйона штук. Цьогоріч тут очікують отримати їх уже 40 мільйонів. У часи, коли навіть кури мали нестися за планом і поголів’я було вдвічі більше, виробництво яєць на тодішній Рожищенській птахофабриці не перевищувало 33 мільйони штук. Тобто продуктивність птиці зросла в півтора разу. Чи не переконливий приклад переваг ринкової економіки, коли потрібного результату досягають не кількістю затрачених ресурсів, часу, а насамперед умінням?
— Новий господар серйозно взявся за справу, — розповідає голова правління ЗАТ «Рожищенський птахокомбінат» Олексій Тимощук. — Він зробив великі інвестиції кормами, птицею, провів ремонт цехів. Це потребувало значних затрат, адже будівлі були зруйновані. Сьогодні із 20 приміщень птицею заповнено 10. Поступово освоюємо й інші. Утримуємо 245 тисяч голів птиці, з них 200 тисяч курок-несучок. У грудні закупимо ще 70 тисяч курчат. Плануємо на кінець 2005 року мати півмільйонне поголів’я, зокрема 400 тисяч курок-несучок. Саме на таку кількість колись були розраховані приміщення. Однак завдяки сучасному обладнанню, яке вже встановили в одному із цехів, є можливість ущільнити утримання курей і довести їх кількість до мільйона голів. Та це в перспективі. А наступного року розраховуємо виробити 60 мільйонів штук яєць, а в 2006-му — 90—100 мільйонів. Мріємо довести добове виробництво яєць до мільйона штук. Саме таку їх кількість потрібно споживати згідно з нормами харчування населенню нашої області.
Однією з основ успіху є те, що на підприємстві утримують курей американської високопродуктивної породи Хайн-Лайн. Курчат закуповують у Київській області. Коли поголів’я курей сягне 400 тисяч, як розповів Олексій Ананійович, стане вигідним отримувати свій молодняк. Має комбінат і свій інкубатор. Але він потребує реконструкції і на підприємстві сподіваються, що держава допоможе її провести. Тим паче, що в області населенню потрібно поновлювати генофонд птиці.
Щоб мати запліднені яйця для інкубації, в одному з приміщень поряд з курками-несучками триматимуть ще й півнів. Тут уже випробували цю технологію. Весною щодня продавали до десяти тисяч штук таких яєць. Вихід із них курчат становив 92 відсотки. Це досить високий показник. Тож сільські жителі охоче брали яйця для отримування курчат і тепер не нахваляться перед сусідами своїми супернесучими курми.
Акціонери Рожищенського птахокомбінату мають у своєму розпорядженні майже шість тисяч гектарів землі та власний комбікормовий завод у селищі Голоби Ковельського району. Про високу якість виготовлених на ньому кормів свідчить те, що на кожну курку-несучку за добу витрачають їх у середньому по 130 грамів. Це тоді, коли вага одного яйця в межах 60—65 грамів. І несуть їх кури майже щодня. Корми тут містять необхідну кількість протеїну, клітковини, жиру, кальцію, фосфору, набору вітамінів та амінокислот. Звідсіля і висока якість яєць. Узимку вони навіть кращі за домашні. Тому на ринках області рожищенські «золоті» яєчка розкуповують у першу чергу.
Працює на підприємстві і свій забійний цех. Адже птицю тут утримують тільки до віку 80 тижнів. Після цього у курей розпочинається линька і їх продуктивність зменшується до 50 відсотків. Тобто вони несуться через день. Таку птицю здають на забій або продають населенню. Охочих її придбати багато. За 12 гривень матимеш ще досить хорошої продуктивності курку, а згодом зможеш використати її ще й на смачний бульйон.
Відродження Рожищенського птахокомбінату має ще один позитивний бік. Розташований він біля селища переселенців із Чорнобильської зони Дубище, де завжди були проблеми з працевлаштуванням. Сьогодні серед 170 робітників підприємства майже половина його мешканців. Чимало коштів він перераховує в місцевий бюджет.

Волинська область.