У День Соборності України Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, члени уряду, народні депутати, представники духовенства та громадськості взяли участь у церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському.

«Вірю в те, що Соборність, об’єднання українських земель, яке відбулося в 1919 році, буде і в майбутньому — ми повернемо і Крим, і контроль над Донецьком та Луганськом. Російська військова агресія, яка керується Кремлем, не буде успішною, вона провалиться, як провалилися всі окупації й агресії проти України», — сказав прем’єр Арсеній Яценюк.

 Він закликав пам’ятати, що рік тому герої Небесної Сотні Сергій Нігоян та Михайло Жизневський віддали своє життя за нашу соборність, незалежність і наше майбутнє: «Пам’ятаймо їх і тих українських вояків, які загинули в боротьбі за українську незалежність. І підтримаймо тих, хто сьогодні зі зброєю в руках обстоюють нашу Соборність, наше право жити в нашій країні. Ми це право вибороли і будемо боротися далі».

Президент Петро Порошенко з нагоди Дня Соборності зазначив, що історичний Акт злуки, проголошений 22 січня 1919 року, був символічним документом, який окреслив географічні та ментальні контури єдиної України, та який з плином десятиліть поступово втілювався в життя. Але саме впродовж останнього року соборність усіх наших земель перетворилася на справжню національну ідею та стала її найголовнішою цінністю.

«Протягом останнього року десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів, мільйони і мільйони громадян піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України. Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні», — наголосив глава держави та додав, що нині вражаюча більшість громадян — за єдину країну. Країну, у якій всі її громадяни житимуть вільно та в якій ніхто не зазіхатиме на право людей говорити російською та іншими мовами, додатковою гарантією чого стане децентралізація. Однак є засадничі речі, які не можуть бути предметом жодного компромісу.

Нині також виповнилося 25 років з часу утворення 22 січня 1990 року «живого ланцюга» між Києвом та Львовом. Ця велелюдна акція, під час якої за руки взялися до трьох мільйонів учасників, стала провісником нового проголошення незалежної та соборної України.

Учора в рамках проекту «Україна — разом!» відбулася презентація вишитої карти нашої держави. Робота над цим полотном тривала впродовж п’яти місяців і за цей час свій стяжок на ньому залишили понад шість тисяч мешканців усіх областей України, а також військові, що беруть участь в антитерористичній операції. Після фіксації національного рекорду в номінації «Карта України, вишита найбільшою кількістю людей», цей оберіг передадуть до Верховної Ради.

Уже традиційно представники братства козацького бойового звичаю «Спас» утворили «Живий ланцюг Соборності» на мосту Патона, об’єднавши у такий спосіб лівий і правий береги Дніпра та, символічно, всю Україну. Після цього учасники акції запалили свічки та вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих минулого року на Майдані та від рук терористів на сході України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 Дослівно

Президент Петро Порошенко: «Є принципові речі, які не можуть бути предметом для жодного компромісу. По-перше, Україна не буде федеративною, а залишиться унітарною державою! По-друге, європейський вибір не підлягає дискусії! По-третє, єдиною державною мовою є і буде українська!».