Парламентська фракція політичної партії «Трудова Україна» розцінює ратифікацію Державною Думою Росії Протоколу про внесення змін до Угоди між урядами України і Російської Федерації про безвізові поїздки громадян обох держав, який був підписаний на виконання домовленостей президентів обох держав, досягнутих у рамках візиту Володимира Путіна до Києва 26—28 жовтня цього року, як факт суттєвого прогресу у двосторонніх відносинах, що сприятиме подальшому розвиткові добросусідства і дружби братніх народів.
Цю подію вітають мільйони українських громадян, які мають ділові, економічні, родинні і просто приятельські стосунки з росіянами. Вона є особливо важливою для сотень тисяч трудових мігрантів, змушених виїздити до сусідньої держави на заробітки.
Адже відтепер наші співвітчизники можуть перебувати на території Росії впродовж 90 діб з моменту перетину кордону без обов’язкової реєстрації у місці перебування.
Ми розуміємо, що це рішення не просто далося Росії, де питання безпеки громадян стоїть особливо гостро у контексті тривалої боротьби з тероризмом. За цей крок ми особливо вдячні керівництву Російської Федерації, колегам з Державної Думи Росії.
Депутатська фракція політичної партії «Трудова Україна» тривалий час переймається проблемами трудових мігрантів, відстоюванням прав наших співвітчизників, які тимчасово перебувають за рубежем, в тому числі і в Росії. Ми добре знаємо масштаби цієї проблеми. Так, лише за неповними даними, половина всіх будівельників, які працюють у московському регіоні, та третина водіїв громадського транспорту в Москві — це громадяни України. У Тюменській області третина нафтовиків з числа іноземців — наші співвітчизники. Загалом же, за оцінками Посольства України в Російській Федерації, кількість наших трудових мігрантів у Росії становить більше мільйона осіб, а в літній сезон сягає 3 мільйонів. І це при тому, що лише 5—7 відсотків українців мали легальний статус. Решта людей змушені були обходити правоохоронців, ховатись від адміністративних органів, платити побори рекетирам і торгівцям сумнівними міграційними картками.
Користуючись нагодою, депутатська фракція трудовиків від імені своїх виборців висловлює вдячність Президентові України Леоніду Кучмі та урядові за послідовну й ефективну політику щодо розвитку відносин зі стратегічним партнером, яким для нас є Росія, та цілеспрямований курс виконавчої влади на розв’язання проблеми зайнятості в Україні, створення нових робочих місць, забезпечення достойного рівня зарплат, що сприятиме поверненню на Батьківщину сотень тисяч українських трудових мігрантів.
Депутатська фракція політичної партії «Трудова Україна» ініціює направлення Державній Думі Росії звернення Верховної Ради України у зв’язку з ратифікацією Протоколу щодо безвізових поїздок громадян обох країн.


Ігор Шаров, керівник фракції.