21 листопада — день повторного голосування на виборах Президента України

На запитання, які постають у наших читачів перед другим туром президентських перегонів, відповідає член Центральної виборчої комісії України Марина СТАВНІЙЧУК.

— Під час першого туру президентських виборів тисячі виборців не змогли скористатися своїм правом голосу через численні помилки у списках виборців. Чи буде уточнено ці списки до 21 листопада?
— Звичайно, територіальні виборчі комісії нині працюють над уточненням списків виборців, залучаючи відповідно до закону органи місцевої влади та органи місцевого самоврядування. У списках виборців для повторного голосування, зокрема, повинні бути враховані уточнення, які внесено до списків до виборів та у день виборів 31 жовтня 2004 року. Крім того, до списків виборців для повторного голосування додатково включаються особи, яким до 21 листопада виповнюється 18 років і які постійно проживають на території відповідної виборчої дільниці. Водночас, щоб уникнути непорозумінь і помилок під час голосування 21 листопада, ми знову закликаємо громадян заздалегідь прийти на виборчі дільниці та перевірити списки виборців.
— Щоб проголосувати 31 жовтня, багатьом людям, у яких було неправильно написано навіть одну букву імені чи прізвища, доводилося звертатися до суду чи тервиборчкому. Прокоментуйте, будь ласка, рішення ЦВК, яким дозволено виправляти незначні помилки у списках виборців у день повторного голосування просто на виборчих дільницях.
— Нещодавно ЦВК прийняла та направила до всіх виборчих комісій роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону «Про вибори Президента України», в якому йдеться і про уточнення списків виборців. Зокрема, якщо є незначна помилка в написанні прізвища, імені, по батькові чи дати народження (крім виборців 1986 року народження, яким лише у 2004-му виповнюється 18 років), номера будинку чи квартири місця проживання, то такі неточності можна усунути в день повторного голосування і без прийняття рішення виборчої комісії або суду. Але лише в тому разі, якщо, незважаючи на технічні описки, є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для реалізації права голосу на виборах Президента України. Технічні описки можуть бути усунені головою, заступником голови або секретарем дільничної виборчої комісії на підставі письмової заяви виборця, який прибув на виборчу дільницю, але лише за наявності паспорта громадянина України, який підтверджує особу, дату народження та місце проживання (за місцем реєстрації) виборця. У цих випадках уточнені дані про виборця мають написати над неточно зазначеними даними на тому самому аркуші списку виборців, а голова, його заступник чи секретар дільничної виборчої комісії повинен розписатися в графі «Примітка».
— Що робити людям, яких 21 листопада взагалі не виявиться у списках виборців?
— Якщо громадянин України, який постійно проживає (та таке місце проживання зареєстровано) у межах відповідної виборчої дільниці, досяг 18 років та не визнаний недієздатним, відсутній у списку виборців на своїй виборчій дільниці, потрібно ще до дня повторного голосування звернутися з відповідною скаргою або заявою до дільничної виборчої комісії. І на підставі рішення комісії громадянина буде включено до списків виборців. Однак у день повторного голосування, тобто 21 листопада, додатково включати до списку виборців можна буде лише на підставі відкріпного посвідчення або за рішенням територіальної виборчої комісії чи суду. Тому і закликаємо виборців прийти на виборчі дільниці заздалегідь та перевірити списки виборців.
— Порадьте, як треба діяти, якщо хтось виявить у списку виборців «мертві душі» — померлих родичів, сусідів або попередніх хазяїв квартири чи будинку?
— У такому разі треба звертатися з письмовою заявою чи скаргою до дільничної виборчої комісії. Адже фактично йдеться про неправильності в списках виборців. Також зі скаргою можна звертатися і до відповідної територіальної виборчої комісії, до місцевого суду.


Чергова по «лікнепу»  Юліана ШЕВЧУК.