Учора в Києві біля телецентру відбулася акція протесту журналістів «Тут звільняють за правду»

Представники електронних ЗМІ вимагали від власників та керівників телеканалів припинити переслідування за професійну позицію та прийняти запропоновані ними угоди про редакційну політику, які обмежили б цензуру на телебаченні.
Нагадаю, 13 журналістів «Вістей» (УТ-1) в односторонньому порядку підписалися під угодою про забезпечення повноти, точності та збалансованості новин, а також обмеження тиску на творчий колектив та керівництво телекомпанії. Ці справедливі й далекі від найменшої крамоли вимоги викликали в «адресатів» неприховане роздратування: на Першому національному розпочалося справжнє «полювання на відьом». «Бунтівників» усувають від ефіру, ведучого «Вістей» Володимира Голосняка взагалі звільнили з роботи, а «слабкі ланки» зміцнюють журналістами, яких не обтяжують принципи і моральні чесноти. Той, хто слухає, що «співають» слухняні телеведучі у темниковому просторі, знає брехунів поіменно. Мабуть, ліпше, ніж їхні господарі.
Тим часом відкрито рахунок для збору благодійної допомоги журналістам, що втрачають роботу внаслідок боротьби за професійні стандарти. Це — відповідь на свавілля «цензорів» від керівників Асоціації українських банків, Київської незалежної медіа-профспілки, Інституту масової інформації та Київського юридичного товариства.
Згідно з правилами допомога буде одноразовою і надаватиметься тільки у випадках, коли боротьба з цензурою матиме публічний характер. Посприяти знищенню такого явища, як «темники», можна за реквізитами: ПС «Київська незалежна медіа-профспілка», р/р 26008013363453 у КМФ АКБ «Укрсоцбанк» м. Києва, МФО 322012, 3КПО 26385397. Президент АУБ Олександр Сугоняко повідомив, що асоціація вже розіслала звернення до комерційних банків з проханням робити пожертви на цей рахунок.
Профспілка, ІМІ та Київське юридичне товариство оголосили про готовність надавати безплатну правову допомогу жертвам власної професійної принциповості. Як колись запевняла реклама «1+1», ти — не один.
Однак найбільше журналісти потребують підтримки суспільства. Того, заради якого вони наживають собі неприємності. Бо чесність потрібна не тільки бійцям пера. Ще більше вона знадобиться вам — глядачам, слухачам і читачам. Скажіть «ні» цензурі і ви.