Cьогодні керівники депутатських фракцій і груп та парламентських комітетів мають з’ясувати, чи вистачає голосів для прийняття рішення по законопроекту 4180 з політреформи. Таке рішення прийняла вчора погоджувальна рада. А загалом на цей пленарний тиждень винесено 66 питань, а це 80 законопроектів, один з яких визначений Президентом як невідкладний.
Думки депутатів щодо перспективи ухвалення політреформи до другого туру виборів розділилися. Лідер НДП Валерій Пустовойтенко не впевнений, що в парламенті знайдеться 300 голосів для підтримки законопроекту. «Я думаю, що деякі політики просто граються, а вибори не за горами», — зазначив він. Лідер фракції «Єдина Україна» Богдан Губський вважає, що нині «як ніколи є шанс провести реформу до другого туру виборів». Він зазначив, що в нього є великі сумніви, що після виборів Президента України та його інавгурації «будуть реальні спроби провести реформу». Зміни до Конституції треба вносити терміново, заявив голова фракції комуністів Петро Симоненко. Уповноважений представник фракції «Наша Україна» Петро Порошенко вважає, що внесення змін до Конституції можливе тільки після президентських виборів.
А ось запланований на сьогодні звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з обставин отруєння Віктора Ющенка парламент навряд чи розгляне. За словами її голови Володимира Сівковича, на вчорашній день звіт підписали шість із восьми членів комісії. Однак, зазначив він, фактів, які підтверджують отруєння, немає, а проблеми з обличчям у лідера «Нашої України» — результат накладання герпетичної інфекції та розоцеї (рожеві вугрі).
Сьогодні парламентарії розглядатимуть проекти законів про реєстрацію фізичних осіб, про внесення змін до Земельного кодексу (щодо особливо цінних земель) та про об’єднання громадян (щодо створення та діяльності). У середу народні обранці планують заслухати інформацію Центральної виборчої комісії про підготовку до другого туру виборів Президента. Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко вимагала після цього заслухати міністра внутрішніх справ України Миколу Білоконя з приводу «втручання міліції у виборчий процес».
Того ж дня парламентарії визначатимуться стосовно законопроекту про державну підтримку та стимулювання інвестиційної діяльності, а також проведуть парламентські слухання «Стан та проблеми правового і соціального статусу сучасної української трудової міграції».
Розгляд законопроектів про соціальний захист дітей війни та зміни до деяких законів з питань соціального захисту військовослужбовців заплановано на четвер.
У п’ятницю народні депутати обговорять законопроект про заборону репродуктивного клонування людини та зміни до закону про природно-заповідний фонд України.
На наступному пленарному тижні (з 30 листопада по 3 грудня) передбачається розглянути проект державного бюджету на 2005 рік.