Верховна Рада України вважає, що президентом повинен стати той, кого обере український народ і кого поважатиме світ. Про це заявив Голова українського парламенту під час зустрічі з Головою Комітету міністрів Ради Європи, Міністром закордонних справ Республіки Польща Влодзімежем Цімошевичем.
Як повідомив прес-секретар глави ВР Ігор Сторожук, Володимир Литвин, вітаючи гостя як Голову Комітету міністрів Ради Європи, висловив сподівання, що тепер зустрічний рух ЄС—Україна буде активніший. «Україна свої дев’яносто відсотків кроків назустріч ЄС обов’язково зробить, важливо також, щоб ЄС свої десять відсотків кроків теж зробив назустріч Україні», — сказав Володимир Литвин.
Обговорюючи ситуацію в Україні навколо виборів, Володимир Литвин наголосив, що вважає головним не так результат, як спосіб його досягнення, який повинен чітко відповідати демократичним критеріям. Голова Верховної Ради України розповів гостю про свої звернення до голів Верховного Суду України та Центральної виборчої комісії й інші дії парламенту, спрямовані на проведення чесних і прозорих виборів.
Важливими висновками першого туру виборів, на думку Влодзімежа Цімошевича, є висока активність виборців і наявність певних проблем саме під час виборчого процесу, зокрема, це стосується створення рівних умов доступу до ЗМІ, дотримання принципу невтручання в хід виборів адміністративних чинників і забезпечення прозорості процесу підрахунку голосів. Він висловив «глибоке переконання, що дотримання демократичності виборів створить сприятливішу атмосферу для сприйняття ініціатив зі зближення України і ЄС». Пан Цімошевич запевнив главу ВР, що Польща і надалі виходитиме з дружніх позицій у підтримці євроінтеграційних устремлінь України.
* * *
На прес-конференції в польському посольстві пан Цімошевич зазначив, що головною метою його візиту було передавання «ясного послання» українському суспільству, яке звучить так: «Вибори президента матимуть величезний вплив не лише на подальший розвиток України, а й на її відносини з іншими державами». Влодзімеж Цімошевич також додав, що сподівається: цей вплив буде позитивним.