Члени делегації парламенту Канади Девід Сміт, Девід Кілгор та Борис Вжесневський на прес-конференції за підсумками візиту в Україну підкреслювали, що причина їх приїзду — не агітація за когось з кандидатів, а стурбованість недемократичним процесом виборів в Україні, яку одностайно висловили всі політичні сили Канади. В країні мешкає більш як 1 млн. 100 тис. громадян українського походження, тому відносини з Україною розглядаються парламентом Канади як особливі. Канадський уряд відрядив до нас 40 спостерігачів. Це — один з найбільших контингентів, який будь-коли спостерігав за виборами.

Особливу увагу заокеанські парламентарії приділили російському чиннику. Сенатор Сміт зауважив, що, скажімо, приїзд до Канади напередодні виборів президента Буша та підтримка ним одного з кандидатів призвели би до скандалу та програшу цього кандидата. «США — це наші сусіди і союзники, але ми не в усьому з ними погоджуємося, а також дуже високо цінуємо свою незалежність». 

Уже цього тижня депутати побувають в МЗС Канади, матимуть розмову з Прем’єр-міністром, поділяться з колегами враженнями від переговорів у Верховній Раді, ЦВК, облдержадміністраціях Херсона, Миколаєва та Одеси. Складуть документ для уряду. Їх загальний висновок: «Україна займе гідне місце у спільноті демократичних країн Європи за умови проведення справді вільних і чесних виборів».