Футбол. Завтра збірна України в азійській частині Стамбула, на стадіоні клубу «Фенербахче», зіграє дуже важливий матч відбіркового турніру чемпіонату світу проти збірної Туреччини. Наша команда сьогодні о 10.30 вилітає з Києва. Однак протягом останніх днів відбулося чимало подій, про які слід обов’язково розповісти нашим читачам.
Надзвичайна подія
Гравців донецького «Металурга» Олександра Зотова і В’ячеслава Чечера, а ще Сергія Закарлюку з «Іллічівця» за порушення спортивного режиму було відраховано з табору національної збірної, про що журналістам у суботу повідомив президент ФФУ Григорій Суркіс. З’ясувалося, що ця трійця в п’ятницю близько 17-ї години самовільно залишила заміську базу ФК «Динамо Київ» у Кончі-Заспі і пропустила відновні процедури та теоретичні заняття, вечерю.
«Весела компанія», либонь, не голодувала й повернулася до тренувального табору о другій ночі. Вранці її попрохали терміново залишити територію...
На щастя, інцидент не вплинув на робочий ритм у колективі. В суботу відбулися теоретичне заняття і перегляд відеозапису матчу Грузія—Туреччина. У неділю команда провела два тренування, учора ще одне. Останнє відбудеться вже сьогодні в Стамбулі.
Окрім відрахованої трійці, маємо ще одну втрату. Травмувався оборонець російського «Шинника» Михайло Старостяк і не зможе зіграти проти турків. У загальній групі тренувалися, але мали мікроушкодження Сергій Матюхін та Олександр Радченко, а також Андрій Гусін, який щойно відновився після травми.
В останню мить до збірної викликали дніпропетровця Олександра Рикуна. Андрій Воронін прибув до збірної у доброму настрої — у виїзному матчі чемпіонату бундесліги він забив м’яча «Вердеру» (2:2). Андрій Шевченко ще в неділю зіграв за «Мілан» проти «Сієни» і допоміг своєму клубові перемогти (2:1), забивши обидва м’ячі. Тому мав прилетіти самотужки до Стамбула з Італії.
Рамадан — додатковий стимул
Такий само маршрут, як і національна збірна, днем раніше здійснила молодіжна збірна України. З нею до Туреччини прибули й українські журналісти. «Молодіжка» зіграє сьогодні на знайомому нам за матчем Ліги чемпіонів київського «Динамо» стадіоні клубу «Бешикташ», що в європейській частині міста (бачите, наші команди гратимуть у різних частинах світу), просто на березі Босфору. І називають ту споруду досить «лірично» ... пеклом.
Утім, більше уваги турецькі ЗМІ приділяють, зрозуміло, протистоянню національних команд. І, природно, що найбільше запитань поставили наставникові збірної Туреччини Ерсуну Яналу.
Він каже, що українці — дуже швидка команда, в котрій зібрані досить кваліфіковані футболісти. Хлопці Блохіна непогано грають у захисті і ще ліпше — на контратаках. Найпевніше, вони так діятимуть і 17 листопада.
Пан Ерсун Янал був щедрий і на персональні характеристики. Насамперед він назвав Андрія Шевченка: «Це один із найкращих форвардів сучасного футболу. За ним треба пильнувати особливо. Однак підкреслюю, що весь ансамбль добротний».
На запитання репортерів, а що, коли збірна Туреччини все-таки програє, тренер відповів:
— На цьому життя не закінчиться. Так, зустріч з українцями дуже важлива, але її наслідки легко виправити і згодом надолужити згаяне. Матчів для цього ще вистачить. Хоча, не приховуватиму, три очки допоможуть нам насамперед психологічно. Саме на перемогу і налаштовуватимемо наших хлопців.
Розпитували тренера і про мусульманське свято Рамадан, завершення котрого збіглося в часі з матчем національної збірної. «Це додатковий стимул для футболістів, — сказав пан Янал. — Адже вони щирі мусульмани і, переконаний, постараються порадувати вболівальників...»
Насамкінець про погоду в Стамбулі. В неділю було +23 градуси, учора — +14, сьогодні — +13, завтра — +5—7.
Віктор БРАНИЦЬКИЙ  (із Стамбула).