Ансамбль народних інструментів «Візерунки» Миколаївської обласної філармонії відзначив 25-річний ювілей. Самобутній колектив полюбили не лише на батьківщині. «Візерунки» давно знають за кордоном: у Німеччині ансамбль отримав приз за виконання оригінального твору, у Нідерландах — гран-прі фестивалю народної музики, а торік на фестивалі націй наші «Візерунки» визнала Америка.

В ансамблі народних інструментів — шість музикантів, і кожний вплітає у спільний «Візерунок» свій малюнок. Найвищої майстерності колектив досяг завдяки неабиякій працездатності і цілковитому взаєморозумінню. «Візерунки» вирізняє оригінальне трактування класичних творів зарубіжної, української і сучасної музики. А збагнути справжню причину неймовірного успіху ансамблю можна, тільки побувавши на його концертах. Під веселі українські мелодії хочеться пуститися в танок, а слухаючи проникливі смутні пісні, не можна стримати сліз.
У Нідерландах наші музиканти познайомилися з цікавим місцевим колективом — чоловічим хором «Уральські козаки». У його репертуарі виключно українські та російські пісні. Причому хористи не знають жодної зі слов’янських мов. Попри те, що «Уральські козаки» — колектив аматорів, до вибору музичного супроводу вони ставляться надто серйозно. Поки що такої честі удостоїлися лише миколаївські «Візерунки». Колективи вже записали спільно два диски.
На концертах «Уральських козаків» у Миколаєві був повний аншлаг. Репертуар хору дуже різноманітний: від церковної пісні «Благословен муж» до російської «Полюшко-поле». Легкий іноземний акцент додає особливого шарму звучанню знайомих пісень. А ще вражає настрій. Здавалося б, звідки жителям далекої Голландії знати, з яким настроєм треба співати «Розпрягайте, хлопці, коней»? З’ясувалося, знають. І співають так, що не підспівувати їм неможливо. Перед поїздкою до Миколаєва гості спеціально вивчили «Вечер на рейде», чим остаточно підкорили жителів корабельного краю. Фінальною піснею стала «Песнь о вещем Олеге». Трохи змінений приспів пролунав так: «За народ, за родину, за веру!». І коли цю пісню підхопив увесь зал, уже було неважливо, за який народ і віру співає об’єднаний хор.

Миколаїв.