Севастопольській діорамі «Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 року» — одній з кращих у світі, яку відвідали 24 мільйони осіб, виповнилося 45 років. Цими днями знову пригадуються слова учасника штурму Сапун-гори, Героя Радянського Союзу Іллі Полікахіна, які сказав він під час її відкриття: «Це не просто картина, це правда війни».

Ідея створення діорами належить художникам військової студії імені Грекова. Грандіозну картину розміром 25,5 м х 5,5 м не один рік створювали художники-баталісти Петро Мальцев, Георгій Марченко і Микола Присєкін (перші два — фронтовики). Консультував художників учасник штурму — Герой Радянського Союзу капітан І рангу Георгій Терновський.
Діорама — це документальний предметний план (площею 83 квадратні метри), на якому справжні фрагменти дотів, дзотів, зброї, обмундирування, які було взято безпосередньо з поля бою. Воїнів, яких зображено на передньому плані картини, відтворено на повний зріст. До того ж не узагальнені образи, а справжні бійці 4-го Українського фронту. Таку діораму було створено вперше у світі. За її унікальність головний художник Петро Мальцев одержав золоту медаль Академії мистецтв СРСР.
Сапун-гора сьогодні — це меморіальний комплекс з обеліском Слави, храмом-каплицею Георгія Побєдоносця, оглядовими майданчиками з вітчизняною і німецькою бойовою технікою часів минулої війни. Немає тут, на жаль, знаменитої фашистської гармати «Дора» (калібр 800 мм, вага снарядів від 5 до 7 тонн), що у березні 1942 року зробила 53 постріли по місту. Є на цій горі нині і парк, який було закладено в 1957 році. Землю, щоправда, завозили тричі: на металі, що залишився після боїв, і камені нічого не росло.
...Народна стежка до святої гори, звідки почалося звільнення Севастополя, не заростає. Люди приходять сюди, щоб ушанувати воїнів і славних 240 Героїв Радянського Союзу, котрих удостоєно високого звання за участь у штурмі головної висоти Севастополя.

Севастополь.