У другому турі президентських виборів Віктора Ющенка та Віктора Януковича розділятиме невеликий відсоток голосів, сказав Президент України Леонід Кучма на презентації свого фонду «Україна» та книги «Своїм шляхом».
Коментуючи підсумки першого туру, він відзначив, що нині в Україні переконалися в існуванні «потужної опозиційної сили», яка могла визріти лише в умовах демократії. Водночас гарант Конституції занепокоєний тим, що виборча кампанія не сприяє консолідації українського суспільства і країна розділена на дві частини. Він вважає, що нині «йде боротьба не на життя, а на смерть». Однак, за його словами, такий поділ — неприродний.
З огляду на це він заявив про необхідність послідовності соціально-економічного та зовнішньополітичного курсу країни. «На жаль, — зазначив глава держави, — через меркантильність деяких політиків на задній план відсунуто політичну реформу». Однак запевнив, що його фонд активно підтримуватиме внесення конституційних змін.
Л. Кучма пообіцяв передати свої повноваження переможцю виборів наступного дня після оголошення результатів голосування і проситиме, щоб не зволікали з інавгурацією.
На церемонії презентації фонду були присутні Голова Верховної Ради Володимир Литвин, урядовці, народні депутати, бізнесмени, діячі культури та науки.


* * *


Учора російський та український президенти бачилися вдруге за останні три тижні. Цього разу зустріч почалася в краснодарському порту «Кавказ» (Росія), а завершилася в Криму. Прес-служба Володимира Путіна повідомила про його робочий візит до України, але ані мету, ані програму перебування «не розсекретила». Не мали такої інформації і в прес-службі його українського колеги.
Оглядачі відзначають, що така активність глави сусідньої держави в передвиборний період може розцінюватись як втручання у внутрішні справи України. Втім напередодні останньої зустрічі Леонід Кучма пообіцяв журналістам, що не обговорюватиме з Володимиром Путіним хід виборів. «Ми не будемо там перед вами говорити про вибори в Україні — якщо ви не будете задавати питання, — сказав Кучма журналістам після презентації свого фонду. — Будемо говорити про сьогодення і завтрашній день. А це економіка. А вона рухається такими темпами, що я можу висловити лише задоволення».
За його словами, цього разу буде підписано угоду про поновлення залізничного порому між Україною і Росією, між Кримом і Кавказом. «Цей пором перестав працювати ще за радянських часів. І ми вклали в Керч 5 мільйонів доларів, щоб відкрити цей шлях», — пояснив Леонід Кучма.
Як повідомляє «Українська правда», також у п’ятницю очікувалося підписання угоди про реконструкцію залізниці і початок швидкісного руху між Києвом та Москвою. «У серпні наступного року ми повинні зробити цю реконструкцію і запустити перший паровоз», — зазначив український Президент. Також, за словами Кучми, у візиту Путіна є «моральний аспект» — можливість відвідати дітей з Беслана, які відпочивають в «Артеку».