На запитання відповідає голова Партії промисловців і підприємців України Анатолій КІНАХ.

— Анатолію Кириловичу, як ви оцінюєте результати першого туру виборів Президента країни?

— Більш брудних і нечесних виборів, більш зухвалих маніпуляцій людьми та їх свідомістю, більшої неправди та однобокості в ЗМІ я ще не бачив. Мій досвід роботи дає мені право так говорити.

Такий характер виборів підриває довіру людей до інститутів влади, породжує соціальну зневіру та апатію, зменшує авторитет держави, знижує її конкурентоспроможність у політичній, економічній, соціальній сферах.

Я вимушений зробити висновок: в Україні відбувається не змагання програм кандидатів, а протистояння світоглядів.

Але ці вибори, як ніхто і ніколи, розворушили народ, пробудили в ньому почуття гідності, болю за рідну країну, сформували рішучий протест проти спроб зробити з людей бездумну сіру масу, яка змириться з будь-яким рішенням...

Переконаний: народ зробить правильний вибір.

— Дайте оцінку виборчій кампанії кандидата в Президенти країни Анатолія Кінаха.

— У штабі на основі паралельного підрахунку голосів зроблено такий висновок: названий ЦВК відсоток виборців, які підтримали мене на виборах глави держави, занижено щонайменше на п’ять відсотків. Масова фальсифікація зафіксована в цілому по Україні, особливо серйозні підтасовки мають місце на Миколаївщині, Харківщині та Житомирщині.

Ми збираємо дані територіальних виборчих комісій задля складання позовів до суду. Я ніколи не торгував довірою громадян України, які доручили мені брати участь у виборах глави держави та віддали за мене голоси. Вони не можуть бути скривджені й сьогодні.

Ми обговорили підсумки виборчої кампанії на засіданні політвиконкому ПППУ і дійшли висновку, що чесний і відвертий діалог з людьми, ґрунтовна робота з виборцями, прискіпливий аналіз ситуації в державі, чітка і продумана програма дій — план «Український прорив» — істотно збільшили коло наших прихильників, активних та розумних людей, які поділяють наші принципи та готові об’єднувати зусилля заради розбудови нової України.

— Ваша позиція напередодні другого туру була сформульована чітко — ви підписали угоду з Ющенком щодо проведення чесних виборів. Але на початку кампанії вашим гаслом було «Не за владу і не за опозицію».

— Ми дали однозначну оцінку діям чинної влади у передвиборчих перегонах та в день виборів і прямо заявили, що за жодних обставин не зможемо її підтримувати. У другому турі постало нове завдання —не дати сфальсифікувати результати виборів, реально забезпечити право народу на вільне волевиявлення. На цій основі і було підписано політичну угоду з кандидатом у Президенти України Віктором Ющенком. Її суть: «Розуміючи свою відповідальність перед українським народом, закликаємо всі демократичні сили консолідувати зусилля для забезпечення чесних і прозорих виборів Президента України».

— Розкажіть докладніше про зміст угоди...

— Ми виступили проти штучного поділу України по лінії Схід—Захід, дискримінації українських громадян за мовною, етнічною та конфесійною ознаками, за всебічне поглиблення і зміцнення взаємовигідних дружніх відносин між Україною і Російською Федерацією в інтересах двох братніх народів.

Ішлося й про те, що уряд буде формуватися після закінчення президентських виборів — на принципах народної довіри, за участю представників різних політичних сил: професіоналів найвищого рівня, справжніх патріотів, які обстоюватимуть не особисті або корпоративні, а винятково національні інтереси держави.

Ми звернулися до громадян України взяти активну участь у голосуванні 21 листопада і не дати чинній владі сфальсифікувати результати.

— Ви вірите в те, що другий етап виборів буде чесним і прозорим?

— Особисто я прагнутиму донести до людей принципи порядності, професійного і чесного виконання свого обов’язку, пріоритету державного загальнонаціонального інтересу перед особистим або груповим тощо. Впевнений: правда на нашому боці.